Show simple item record

dc.contributor.advisorİlhan, Semra
dc.contributor.authorKaya, Aysel
dc.date.accessioned2020-12-29T12:06:11Z
dc.date.available2020-12-29T12:06:11Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/408411
dc.description.abstractAntioksidanlar, normal metabolizma sırasında üretilen bazı reaktif oksijentürlerinin vücuda verdiği yoğun zararı azaltabilen veya tamamen ortadan kaldırabilenmaddelerdir. Genelde bitkisel kaynaklar doğal antioksidan olarak kullanılırken, sonyıllarda ekstrem ortamlardan izole edilen metabolitlerinde bu amaçla kullanılabileceğiçeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Ekstrem bir ortam olan tuzlu ortamlardan izole edilenmikrofunguslar, yeni antioksidan maddeler için doğal bir kaynak oluşturmaktadırlar.Bu çalışmada, tuzlu ortamlardan izole edilen mikrofungusların antioksidanözelliklerinin belirlenebilmesi için, Folin-Ciocalteu kolorimetrik metodu kullanılaraktoplam fenolik madde içeriği, DPPH (2,2-difenilpikrilhidrazil) üzerinden serbest radikalsüpürücü etki ve antioksidan enzimlerden olan süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz(KAT) spesifik enzim aktivitesi araştırılmıştır. Serbest radikal süpürücü etki tayini içinüç farklı konsantrasyon (9.6×10-4, 1.8×10-3 ve 3.6×10-3 mg/mL) kullanılmıştır. Ayrıcaserbest radikal süpürücü etki ince tabaka kromotografisi ile değerlendirilmiştir. Toplamfenolik madde miktar tayininde; 1 (%98), 9 (%82), 17 (%50), 5 (%45) ve 15 (33) kodluizolatlar yüksek aktivite göstermiştir. Serbest radikal süpürücü etki açısından ise; 1(%86), 2 (%69), 7 (%67), 8 (%78), 9 (%76), 13 (%79), 15 (%78) dir. Süperoksitdismutaz, spesifik enzim aktivitesi 20 adet fungustan 12 tanesinde (izolat numaralarısırasıyla; 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 18, 19 ve 20) yüksek bulurken, spesifik katalazaktivitesi 16 tanesin de (1, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ve 20) yüksekbulunmuştur.Sonuçlara göre, tuzlu ortamlardan izole edilen funguslar serbest radikalsüpürücü aktivite ve spesifik enzim aktiviteleri açısından korelasyon göstermektedir.Bu çalışma yeni doğal antioksidan maddelerin keşfi bakımından önem taşımaktadır.
dc.description.abstractAntioxidants, which are produced during normal metabolism, reactive oxygenspecies in some of the extensive damage to the body-killing substances that can reduceor completely. Generally used as vegetable sources of natural antioxidants, extremeenvironments in recent years, several studies have demonstrated that isolatedmetabolites can be used for his purpose. Microfungi isolated from the saltyenvironments of extreme environments, constitue a natural resorce for new antioxidantsubstances.In this study, the antioxidant properties of microfungi isolated from salineenvironments in order to determine the Total Phenolic content, DPPH (2,2-difenilpikrilhidrazil) via free radical scavening effect and antioxidant enzymessuperoxide dismutase and catalase, the enzyme specific activity was investigated. Forthe determination of free radical scavenging effect of three different concentrations(9.6×10-4, 1.8×10-3 and 3.6×10-3 mg/ml) were used. In addition, free radical scavengingeffect was evaluted thin-layer chromatography. Quantification of total phenoliccompounds; 1 (%98), 9 (%82), 17 (%50), 5 (%45) and 15 (33) coded isolates showedhigh activity. In terms of the free radical scavenging effect; 1 (%86), 2 (%69), 7 (%67),8 (%78), 9 (%76), 13 (%79), 15 (%78) is. Superoxide dismutase, a specific enzymeactivity in fungi out of 20 12 of them (numbers of isolates, respectively; 1, 4, 5, 6, 7, 8,9, 11, 12, 18, 19 and 20) high, while the specific catalase activity and 16 (1, 4, 5, 6, 8, 9,10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 and 20) were higher.According to the results, free radical scavenging activity of fungi isolated fromsalty environments, and had a correlation specific enzyme activities. This study isimportant for the discovery of new natural antioxidant substances.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleTuzlu ortamlardan izole edilen Mikrofungusların antioksidan özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of antioxidant properties of Microfungi isolated from hipersaline environments
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid413892
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid299815
dc.description.pages79
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess