Sofralık sultanı çekirdeksiz üzüm üretiminde bazı uygulamaların meyve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar
dc.contributor.advisor | Kısmalı, İbrahim | |
dc.contributor.author | Yildirim, Seval | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T10:00:07Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T10:00:07Z | |
dc.date.submitted | 1986 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/389438 | |
dc.description.abstract | - 27 - 7. ÖZET Ege bölgesinde geniş bir alanda yetiştirilen Sultani Çekirdeksiz üza çeşidinin sofralık kalite özelliklerini arttırmak amacılya yapılan bu arat tırma, 1935 yılında E.fî. Ziraat Fakültesi * aın deneme bağları ile laboratuvar- larında yürütülmüştür. Tapılan bu çalışmada salkım seyreltmesi uygulaması ve fibber «İlik asit (,GA~)' in 2ü ppm dozu kullanılmıştır. Uygulamaların verim, salkım ağırlı ğı, tane iriliği, kuru madde, aaitlik, olgunluk indisi ile tanenin tane sapından ayrılma kuvveti üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Denemelerden elde edilen veriler, vary ana analizi yapılarak in»e- lenen Özelliklere göre % 1 ve % 5 bata düzeyine göre ayrı ayrı değerlendirilmiş tir. D «nenelerden aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir s yeri» artışı üzerine uygulamalar İ3tatistiki olarak farklılık ge tirmemiş olmasına ragmen, aritmetik olarak sonuçlarda farklılık ©İde edilmiştir. Aritmetik olarak en fazla verim ; salkım seyreltmeli, % 8Q çiçeklenmede ve tane ler 3-4 mm olduğu devrede 20 ppo do2unda uygulanan GAj ile elde edilmiştir. Uygulamaların salkım ağırlığının ve tane iriliğinin artışında oluş turduğu farklılık Önemli bulunmuştur. Salkım ağırlığında ve tane iriliğinde en büyük artış salkım seyreltmeli, % 80 çiçeklenmede ve taneler 3-4 am olduğa dev rede 2Q ppm dozunda uygulanan GA~ uygulaması yapılmış olan asmalarda gerçekleş miştir. Uygulamalar sonucunda kuru madde oranı kontrol asmalarına göre d ab a düşük bulunmuştur. Asit üzerine isa uygulamalar istatistiksel bir farklılık ge tirmemiştir. Uygulamaların olgunluk indisi üzerine etkisinin farklı olduğu be lirlenmiştir. Yapılan bu çalışmada uygulamaların tanenin ayrılma kuvveti ( tane ile tane sapı arasındaki kuvvet) üzerindeki etkisi istatistik! önemde bulunmuştur. Salkım seyreltmeli, % 80 çiçeklenmede ve taneler 3-4 mm olduğu devrede 2o pp» dozunda uygulanan GA ile tanenin tane sapından ayrılma kuvveti kontrol asmala ra göre önemli artış sağlamıştır. | |
dc.description.abstract | en_US | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Sofralık sultanı çekirdeksiz üzüm üretiminde bazı uygulamaların meyve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Grape | |
dc.subject.ytm | Fruits | |
dc.subject.ytm | Seedless grape | |
dc.subject.ytm | Fruit growing | |
dc.subject.ytm | Quality | |
dc.identifier.yokid | 631 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 631 | |
dc.description.pages | 30 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |