Yalova - 5 fasulye çeşidinde görülen çimlenme azlığını gidermede uygulanacak yöntemlerin belirlenmesi üzerine araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-30. V- ÖZET Bı çalışma Yalova- 5 fasulye çeşidinin tohumlarında gözlenen çıkış noksanlığının nedenlerinin araştırılması ve çıkış güçlüğü ne neden olan engellerin ortadan kaldırılması için yapılması gereken işlemleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemelerde Yalova- Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden getirtilen ve E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bö lümünde üretilen tohumlar kullanılmıştır. Deneme sonuçlarına bakılarak bu çeşidin tohumlarının çıkış % lerlni arttırabilmek için ekim derinliğindeki (yaklaşık 5 cm) toprak sıcaklığının 20-23° C'ler civarında olması gerektiğini ayrıca topraktaki nemlilik koşullarının çok iyi olmasını ve topraktaki nem oranının sürekli aynı seviyelerde korunmasının gerekli olduğu söylenebilir. Bu çeşit ticari olarak yetiştirilmek istenirse yukarıda belirtilen toprak sıcaklığına sahip aylarda veya bölgelerde yetiştirilmeli ayrıca toprağın nem durumu da çok iyi sağlanmalıdır. Tüm bu uygulamaların yanında bugünkü bilgiler ışığında kontrolsüz koşullar da gerçekleştirilen ticari üretimde, kullanılacak tohum miktarının arttırılmasında da yarar vardır. Bunlara ilaveten de tohuma su ve gaz girişini hızlandıracak olan jiletle çizme, ıslatıp-kurutraa, HgSO.'le muamele v.b. işlemle rin uygulanması da tavsiye edilebilir. Yalova- 5 fasulye çeşidinde çıkış güçlüğü sorununda tohum kabuğu özelliklerinin büyük oranda etkili olduğu anlaşıldığına göre tohum üretimi sırasında tohum kabuğunun bu özelliğini etkileye bilecek faktörlerin rollerinin ortaya konması, tohumların hasat olgunlukları, tohum içi rutubetleri ve kurutma koşulları v.b. faktörlerin etkileninin belirlenmesinde yarar vardır. iir.isaTs`
Collections