Farklı ekim uygulamalarının serada Yalova-5 taze fasulye varyetesinin verim ve kalitesi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 26 - V- ÖZET Bu çalışma f arklıG 'uygulamalarııııûserada Yalova-5 ta ze fasulye varyetesinin verim ve kalitesi üzerine etkile rini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Yalova-5 taze fasulye varyetesi kullanıl mış ve tohum ekimi 15 Ağustos 1985 tarihinde sıra arası ve sıra üzeri aralıkları 50x5cm,50xlOcm,50x20cm olacak şe kilde yapılmıştır. 50x5cm ekim uygulamasında her ocağa 1, 50xl0cm ekimuygulamasmda her ocağa 2, 50x20cm ekim uygu lamasında her ocağa 4- tohum gelecek şekilde tohum ekimi yapılmıştır. Farklı tohum ekimi uygulamalarının verim üzeri ne olan etkilerini belirlemek amacıyla her hasattan sonra her parseldeki verim ölçülmüştür. Kaliteye etkisi için ise her hasattan sonra her parselden elde edilen ürün içeri sinden tesadüfi olarak alman 10 meyvenin uzunluğu, ka lınlığı, eni, ağır lığı ve her meyvedeki tohum sayısı sap tanmıştır. Çalışma sonunda üç farklı tohum ekimi uygulamasında her hasattan elde edilen verimler arasında önemli bir is tatistiksel, fark olmadığı görülmüştür. Farklı ekim uygulamalarının kalite özelliklerinden olan meyve `boyuna etkisi istatistiki analizler sonucunda önemli bulunmuştur. 50x5cm ekim uygulamasında meyve boyu daha fazla olmuştur. Farklı ekim uygulamalarının diğer kalite özellikleri olan meyve eni, meyve kalınlığı, meyve ağırlığı ve meyve içe risindeki tohum sayısı üzerinde etkili olmadığı sonucuna..- 27 - varılmıştır. Bu nedenlerle sulama, çapalama, ilaçlama, güb releme gibi bakım işlemleri ile başat işlemi 50x20cm ekim uygulamalı sıralarda 50x5cm ve 50xlOcm ekim uygu lamalı sıralara göre daha rahatlıkla yapıldığı için dene me sonucunda 50x20cm ekim uygulamasının yapılması öueril- miştir. - 28 - SUMMABY This study has been carried out to determine the ef fects of different sowing practices on quality and yield of Yalova-5 bean variety under green house conditions. Seeds of Yalova-5 bean variety were sown on August 15 1985 and the sowing of seed has bean made so that spaces between rows and between the plants on the row will be 50x5cm, 50x10cm, 50x20cm, seeds were distributed in such a way that in the distance 50x5cm one seed per bed,50xl0cm 2 and in 50x5cm 4- seeds per every bed were sown. Yield of every parcel has been measured after every haruest in or der to find out the effects of different seed sowing prac tices. The number of seeds, fruit height, flesh thickness, weight were determined in a sample of 10 fruits taken by chance from the crop obtained from every parcel after every to determine the effect on quality. It has been concluded that there isn't important statistical difference between the yield obtained from every harvest in the 3 different seed sowing practices. As a result of the statistical analysis, the effect observed with fruit length, a quality characteristic, was found to be significant. The distance 50x5cm seemed to produce fruits with big best fruit len;h values. It was under stood that different sowing practices were not effective on quality characteristics like fruit width, flesh thickness, fruit weight and seed number per fruit.29 - For this reason, as a result sowing at a distance of 50x20cm was suppested since cultural practices such as irrigation, fer tilizing, spraying, hoeing and harvest could be done more easily, when compared to the other two sowing distances, 50x5cm and 50x10cm.
Collections