Papaver cinsi Oxytona seksiyonuna ait türlerde sıcaklık stresinin antioksidant enzimler üzerindeki etkisi
dc.contributor.advisor | Aktaş, Lale | |
dc.contributor.author | Koyuncu, Mesut | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T09:08:13Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T09:08:13Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/377744 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Papaver cinsi Oxytona seksiyonuna ait üç türün, Papaver pseudo-orientale, Papaver orientale ve Papaver bracteatum, üç aylık fidelerinde 10 dk ve 30 dk süreyle 40 ? C sıcaklıkta ısı şoku uygulamasının, katalaz (CAT), peroksidaz (POD), askorbat peroksidaz (APX) gibi antioksidant enzimlerin aktiviteleri ile sekonder metabolitlerden fenol grubu bileşiklerin anahtar enzimlerinden polifenol oksidaz (PFO) aktivitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışılan üç türe ait 10 dk sıcaklık uygulamaları, katalaz, peroksidaz, askorbat peroksidaz enzimi aktivitesini kontrole göre önemli ölçüde artırırken, 30 dk uygulaması kontrolden fazla olmakla birlikte 10 dk uygulamasından daha düşük düzeyde kalmıştır. 10 dk sıcaklık uygulaması Papaver orientale'de PFO aktivitesini artırırken, 30 dk sıcaklık uygulamasının çalışılan bitkilerin hepsinde PFO aktivitesini azalttığı belirlenmiştir.Anahtar kelimeler: Papaver, ısı şoku, antioksidant enzimler, katalaz, peroksidaz, askorbat peroksidaz, polifenol oksidaz, Papaver pseudo-orientale, Papaver orientale and Papaver bracteatum, Oxytona seksiyonu | |
dc.description.abstract | In this study, the effects of 10 min and 30 min of 40 0C heat shock application on antioxidant enzymes catalase (CAT), peroxidaze (POD), ascorbat peroxidaze (APX) and poliphenol oxidaze (PFO), which is one of the key enzymes of phenol groups from seconder metabolites, as well as on amount of protein, were investigated in three species (Papaver pseudo-orientale, Papaver orientale and Papaver bracteatum ) belonging Papaver genus Oxytona section. In all three studied species, 10 min heat application raised the amount of catalase, peroxidaze and ascorbat peroxidaze significantly, and 30 min heat application, while still higher than that of control, was found to be lower than 10 min heat application. 30 min heat application lowered the amount of PFO activity in all studied species, whereas 10 min heat application raised it in Papaver orientale.Keywords: Papaver, heat shock, antioxidant enzymes, catalase, peroxidaze, ascorbat peroxidaze, poliphenol oxidaze, Papaver pseudo-orientale, Papaver orientale and Papaver bracteatum, Oxytona section | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Papaver cinsi Oxytona seksiyonuna ait türlerde sıcaklık stresinin antioksidant enzimler üzerindeki etkisi | |
dc.title.alternative | The effects of heat stress on antioxidant enzymes in species belonging Oxytona section of Papaver genus | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 362837 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 256020 | |
dc.description.pages | 70 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |