Show simple item record

dc.contributor.advisorYeşil Çeliktaş, Özlem
dc.contributor.advisorUyanıkgil, Emel Öykü Çetin
dc.contributor.authorPala, Cansu
dc.date.accessioned2020-12-29T08:51:30Z
dc.date.available2020-12-29T08:51:30Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/372668
dc.description.abstractYapılan çalışmada Türkiye'de özellikle İç Anadolu Bölgesinde yetiştiriciliği yapılan ve şalgam olarak bilinen içeceğin ana maddelerinden birini oluşturan kara havuç (Daucus carota L. var. Atrorubens (Alef.) E.) bitkisinden antosiyanin aktif bileşenlerinin çeşitli ekstraksiyon yöntemleri ile elde edilmesi, enkapsülasyonu ve Neuro 2-A kanser hücre hattında sitotoksik etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Farklı yöntemlerin uygulandığı ve optimize edildiği ekstraksiyon basamağında solvent ekstraksiyonu, ultrasonik ekstraksiyonu ve mikrodalga ekstraksiyonundan elde edilen antosiyanin miktarları sırası ile; 2090,4 μg/mL, 1825,2 μg/mL ve 1540,4 μg/mL'dir. Beyin tümörü hücreleri (neuroblastomlar) hedeflendiği için enkapsülasyon aşamasında partikül boyutu 100 nm olan formulasyon geliştirildi ve enkapsülasyon verimi % 85 olarak bulundu. In vitro dissolüsyon çalışmalarında hazırlanan formulasyondan antosiyanin salımının bir hafta sürdüğü belirlendi. İnhibe edici doz aralığının 100 μg/ml ve 6.25 μg/ml aralığında test edildiği sistemimizde Neuro 2-A hücre hattı için inhibe edici miktara 6.25 μg/ml konsantrasyonda ulaşılmıştır.
dc.description.abstractIn this study, it is aimed to obtain anthocyanin active molecules from black carrot (Daucus carota L. var. Atrorubens (Alef.) E.) which is cultivated specially in Turkey, Central Anatolia Region and one of the main products of traditional Salgham beverage in Turkey, using different extraction techniques, encapsulation and investigation their cytotoxic effects on different cancer cell lines. In the extraction step which different extraction techniques are applied and optimized, the extraction yield of solvent extraction, ultrasonic extraction and microwave-assisted extraction are 2090,4 μg/mL, 1825,2 μg/mL ve 1540,4 μg/mL, respectively. 100 nm particle size formulation is developed as brain tumor cells (neuroblastoma) are targeted in the encapsulation step and encapsulation yield is calculated as 85 %. Release of anthocyanin lasted for one week during dissolution test. Inhibition dosage range were determined between 100 μg/ml and 6.25 μg/ml. Inhibition concentration is obtained at 6.25 μg/ml for Neuro 2-A cell line.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyomühendisliktr_TR
dc.subjectBioengineeringen_US
dc.titleKara havuç bitkisinden farklı yöntemler ile antosiyanin eldesinin optimizasyonu, enkapsülasyonu ve neuro 2A kanser hücre hattına etkisinin incelenmesi
dc.title.alternativeOptimization of anthocyanins from black carrot, encapsulation and investigation of its effects on neuro 2A cancer cell line
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyomühendislik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10049381
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid371970
dc.description.pages97
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess