Browsing TEZLER by Title
Now showing items 10001-10020 of 10451
-
Y-DNA haplogrupları için filogenetik ağaç oluşturma
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Günümüzde Y kromozomu bireyler veya ırklar arasındaki kökensel ilişkileri bulmak amacıyla sıklıkla incelenmektedir. Y-DNA insanların yüzyıllar önce yaptıkları göçlerin haritalarını tahmin etmek için de kullanılmaktadır.Bu ... -
Y3Ba5Cu8Oy bileşiğinin süper iletkenlik özelliklerine Ag katkısının etkisinin incelenmesi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu tezde Y3Ba5Cu8Oy (Y358) yüksek sıcaklık süperiletken bileşiğine farklı molar oranlarda Ag katkısının etkileri incelenmiştir. Saf Y358 ve Ag katkılı Y3Ba5Cu8-xAgxOy (x=0,1; 0,2; 0,3; 0,4; 0,5) örnekleri standart katı-hal ... -
Yabancı dil öğretiminde üç boyutlu sanal dünyalar uygulaması
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmanın amacı; yabancı dil öğretiminde kullanılmak üzere, Second Life sanal dünyasında üç boyutlu bir öğrenme ortamı tasarlayarak, katılımcıların öğrenme ortamına yönelik görüşlerini değerlendirmek ve bu ortamda ... -
Yabancı ot mücadelesinde malç uygulamalarının etkisi: Söke Ovasında pamuk tarlası örneği
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-12)Yabancı otlar, konvansiyonel tarımda en çok pestisit kullanılan, diğer tarım şekillerinde işçilik maliyeti oluşturan sorunlardan birisi olmuştur. Son yıllarda artan herbisit kullanımı nedeniyle, organik tarım yapmak isteyen ... -
Yabancı ve yerli kökenli bazı ayçiçeği çeşitlerinin agronomik ve yağ özellikleri üzerinde araştırmalar
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)26 ÖZET Bornova ekolojik koşulları altında, 12 farklı hibrit ayçiçeği çeşiti,1989 yılında tesadüf blokları deneme dese nine göre 3 tekerrürlü olarak araştırılmıştır. Verim, bitki boyu,çiçeklenme tarihi, protein ve yağ ... -
Yabani nohut (Cicer reticulatum ve Cicer echinospermum) ve kültür nohut (Cicer arietinum L.) türlerinin tüm kloroplast genom sekanslama yöntemiyle kloroplast DNA dizilerinin karşılaştırılması
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Nohut dünya üzerinde yetişen en önemli baklagillerden biri olup, çoğu canlı için en temel besin kaynaklarından biridir. Bitkilerde bulunan, fotosentez gibi metabolik olaylardan sorumlu olan kloroplast (cp) organeli, bitki ... -
Yabani x kültür arpa melezlerinin genetik analizi ve bunlardan ıslahta yararlanma olanakları
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)- 6«» r 7. ÖZET Bu araştırma, altı yabani arpa populaByonu (A,B,C,X, Y,Z) ile altı ticari varyete (Kaya, Quantum, Zafer, Tokak, Yer- çil, Cumhuriyet) araamda çoklu dizi yöntemine göre elde edilen melezlerde bitki boyu, ... -
Yabani yulafın (Avena sterilis L.) çimlenme biyolojisi, bazı eksudat ve yeşil gübrelerin çimlenmesine ve gelişimine etkilerinin araştırılması
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, öncelikle farklı sıcaklıkların (5, 10, 15, 20, 25, 30 ve 35oC) Avena sterilis L. tohum çimlenmesine olan etkileri araştırılmıştır. İkinci aşama ise, bazı bitki kök eksudatlarının ve farklı yeşil gübrelerin ... -
Yağ alma flottelerindeki doğal yağların deri yağlamada kullanılabilirliği üzerinde araştırmalar
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada; solvent esaslı yağ alma atık flottelerinden geri kazanılan doğal yağlar üzerinde çalışılmış ve öncelikle atık flottelerin ve doğal yağların kirlilik yükleri araştırılmıştır. Ayrıca, doğal yağların bazı fiziksel ... -
Yağlarda membran teknolojisiyle degumming ve asitlik giderme işlemlerinin optimizasyonu
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bitkisel ham yağlar; tüketilebilir özellikler kazandırılmak üzere içerdikleri safsızlıkların giderilmesi amacıyla rafinasyon adı verilen bir dizi arıtma işleminden geçirilmektedir. Kimyasal veya fiziksel rafinasyon olarak ... -
Yağların katalitik hidrojenasyonunda işlem parametrelerinin selektivite ve izomer yapı oluşumu üzerindeki etkileri
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)V ÖZET YAĞLARIN KATALİTİK HİDROJENASYONUNDA İŞLEM PARAMETRELERİNİN SELEKTİVİTE VE İZOMER YAPI OLUŞUMU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ BAYAZ, Mehmet Doktora Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aytaç SAYGIN GÜMÜŞKESEN ... -
Yağların plastiklerin mekanik özelliklerine olan etkisi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Günümüzde polimerlerin otomotiv ve havacılık sanayinde kullanımı sahip oldukları iyi mekanik, fiziksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı giderek artmaktadır. Polimerlerin yoğunluklarının az olması, çok iyi mekanik özellikler ... -
Yağların renk açma işleminde asitle aktifleştirilmiş ağartma toprakları ile birlikte diğer adsorbantların kullanımı
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET YAĞLARIN RENK AÇMA İŞLEMİNDE ASİTLE AKTİFLEŞTİRİLMİŞ AĞARTMA TOPRAKLARI İLE BİRLİKTE DİĞER ADSORBANTLARİN KULLANIMI ÇİRCİ, Deniz Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Aytaç Saygın ... -
Yağlayıcı polimerik yardımcı maddeler ile deri özelliklerinin geliştirilmesi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-19)Dünya genelinde artan çevre bilinci, rekabet koşulları ve müşteri taleplerindeki artışlar, deri sanayinde daha çevreci, ekonomiklik yaratan, üretim sürelerini kısaltan ve deriye kalite açısından değer katan fonksiyonel ... -
Yağlı gemi atıklarının değerlendirilmesi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmanın amacı, tehlikeli atık sınıfına giren yağlı gemi atıklarından (sintine ve yağlı çamur) yakıt olarak kullanılabilecek sıvı ürün elde edilmesi ve bu atıkların ömrünü tamamlamış lastiklerle beraber işlenerek ... -
Yağlı gıdaların ambalajlanmasında kullanılan bazı plastik materyallerin toplam migrasyon değerlerinin saptanmasında izooktan kullanılması
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, ülkemizde yağlı gıdaların ambalajlanmasında yararlanılan plastik materyallerin toplam migrasyon testleri, üç farklı simulantın kullanıldığı yöntemlerle gerçekleştirilmiştir. Bunlar: Yağlı gıda simulantı ... -
Yağlık zeytin üretimine yönelik politikaların etki değerleme analizi-İzmir örneği
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-27)Zeytin ağacının yapısal özelliğinden kaynaklanan periyodisiteye bağlı olarak verimde yıldan yıla değişme meydana gelmekte ve bu durum üretici gelirlerini etkilemektedir. Bu nedenle zeytin yetiştiriciliği değişik politika ... -
Yağı azaltılmış beyaz peynir üretimi ve özelliklerine homojenizasyonun etkisi
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Yaı azaltılmı beyaz peynir üretiminde peynirin bileimi,proteolizi, yapı ve tekstürel özellikleri, aroma maddeleri, renk veduyusal özellikleri üzerine krema homojenizasyonunun etkisi + 4ºC'de90 günlük depolama süresinde ... -
Yağı azaltılmış sosis üretiminde soya protein konsantresi, peynir suyu tozu ve buğday gluteni kullanımının bazı kalite özelliklerine etkilerinin araştırılması
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET YAĞI AZALTILMIŞ SOSİS ÜRETİMİNDE SOYA PROTEİN KONSANTRESİ, PEYNİR SUYU TOZU VE BUĞDAY GLÜTENİ KULLANIMININ BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZSÜMER SAPANCI, Meltem Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği ... -
Yağı azaltılmış sosislerde su içinde fındık yağı emülsiyonu ve fındık tozu kullanımının araştırılması tasarımı
(EGE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu tez çalışmasında, yağı azaltılmış sosislerde hayvansal yağ yerine %0, %10, %20 oranlarında su içinde fındık yağı kullanımı ve %0, %3, %6 oranlarında fındık tozu ilavesinin ürün kalitesi ve teknolojik özellikler üzerine ...