Devamlı dalga kondensasyon yöntemi ile uygulanan kök kanal dolgu tekniğinde kök yüzeyinde oluşan ısı etkisinin sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-107- ÖZET Bu çalışmanın amacı ısı ile uygulanan bir kök kanal dolgu tekniği olan devamlı ısı ile obturasyon yönteminin diş ve çevre dokularda oluşturacağı termal etkileri sonlu elemanlar yöntemi ile değerlendirmektir. Bu çalışmada devamlı dalga obturasyon tekniği ile kök kanalı doldurulan üst kanin dişte, periodontal ligament ve kemik dokularda oluşan sıcaklık değişimleri sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak incelendi. Bu amaçla önce dişin 3-boyutlu sonlu elemanlar modeli, Wheeler65^ belirttiği kanin diş ölçüleri temel alınarak ve MSC/PATRAN® yazılımı kullanılarak hazırlandı. Dişin kök kanalının System B ısı kaynağı kullanılarak doldurulduğu varsayıldı. Doldurma sürecinde oluşan ısı transferinin analizi MSC/NASTRAN® yazılımı ile yapıldı. Periodontal ligament, mine, dentin, sement, spongioz ve kompakt kemiklerin sıcaklıktan başlangıçta normal vücut sıcaklığı olan 36°C olarak alındı. Kronun yüzeyinden ağız içine doğru serbest ısı taşınımı olduğu kabul edildi. Ağız içi normal oda sıcaklığı olan 22°C olarak alındı. Böylece hastanın ağzı açıkken hekimin işlemini sürdürdüğü durum benzeştirildi. İlk olarak apikal 5 mm'lik bölüme guta perka konulduğu varsayıldı. Guta perka, System B ısı kaynağı ile benzeştirilecek şekilde 200°C ısıtıldı ve 5 saniye soğuması beklendi. Böylece dişte bulunan tüm elemanların ilk sıcaklıkları değişti. İkinci basamakta dişin kök kanalına 4 mm guta perka daha ilave edildi. Üçüncü basamakta vertikal kondensasyon yöntemini benzeştirecek şekilde System B ısı kaynağı 100°C'ye ayarlanarak sıcaklık uygulandı. 5 saniye daha soğutulmaya bırakıldı. Benzer şekildeki uygulamalarla toplam yedi basamakta tüm kök kanalının doldurulduğu kabul edildi. Her basamakta dişte oluşan sıcaklık değişimleri belirlendi.-108- Çalışmanın ikinci safhasında, işlemler en kritik olan birinci adım için System B ısı taşıyıcı sistemin başlangıç sıcaklığı 250°C'ye ayarlı olacak şekilde tekrar edildi. Sonuç olarak, 250°C'de System B ısı cihazının kullanımında periodontal ligament için kritik değer olan 10°C sıcaklık artışına ulaşıldığı saptandı. .109- SUMMARY The purpose of this study was to evaluate the thermal effects of continuous heat obturation technique on the tooth and surrounding tissues by using a three dimensional finite element method. In this study the temperature changes in periodontal ligament and bone tissues of a maxillary canine tooth, which had a root canal obturated with continuous heat obturation technique, were analyzed by using a three dimensional finite element method. The finite element model of the maxillary canine tooth was prepared with MSC/PATRAN® software by using data from Wheeler65. The obturation of the root canal was assumed to be done with System B heat source. Analysis of the heat transfer during the obturation was analyzed with MSC/NASTRAN® software. Periodontal ligament, enamel, dentine, cement, spongeous and compact bones were first assumed to have an average body temperature of 36°C. In order to simulate an ongoing root canal treatment process, the free heat convection from mouth was also assumed to take place. The ambient temperature was taken as 22°C. As a first step, 5 mm gutta percha was placed at the apical region. Then, 200°C heat was applied to a portion of gutta percha in order to simulate System B heat source application and the tooth and surrounding tissues were let to cool down for 5 seconds. During these steps, the temperatures of all the elements were changed. In the second step another 4 mm gutta percha in room temperature was added to the root canal. In the third step, in accordance with the vertical condensation technique, 100°C heat was applied to the additionally placed gutta percha and again it was let to cool down for another 5 seconds. Following similar steps, the root canal was increamentally obturated in seven steps. In each step, the temperature changes of all elements were determined.-1 10- ln the second stage of the study the first step, which was determined to be the most critical one, was repeated for a 250°C initial setting of System B heat source. it was found that, when the initial setting of System B heat source is 250°C, the temperature increase in periodontal ligament reaches to the critical 10°C value.
Collections