Comparison of breakfast habits, sleep quality and waist circumferences of nutrition and dietetics students in Aprivate university in İstanbul
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Oğuz Alibaşoğlu, İstanbul'da Özel Bir Üniversitede Beslenme ve DiyetetikBölümü Öğrencilerinin Kahvaltı Alışkanlıkları ve Uyku Kalitelerinin Bel Çevreleriile Karşılaştırılması. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme veDiyetetik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi,İstanbul,2017.Obezite son yıllarda görülme sıklığı hızla artış gösteren ve birçok hastalık içinrisk faktörü olan bir tehdit unsuru olarak kabul edilmiştir.Uyku düzeni ve kahvaltıalışkanlıkları da birçok yaş grubunda obezite riskini arttıran faktörler arasındadır.Çalışma 07.12.17 tarihli ve 37068608-6100-15-1397 sayılı etik kurul izni sonrasıYeditepe Üniversitesinde Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde okuyan, 18-28 yaşaralığında bulunan, yazılı gönüllü onamı alınan, 179 kadın öğrenci üzerindeyürütülmüştür. Katılımcılara; kahvaltı alışkanlıklarını, öğün atlama sıklıklarını venedenlerini, kalınan yer özelliklerini ve uyku alışkanlıklarını sorgulayan bir anketuygulanmış, bel çevreleri kaydedilmiştir. Uyku kaliteleri Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi(PUKİ) ile ölçülmüştür. Bireylerin kahvaltı atlama alışkanlığı ve bel çevresi ilişkisiincelendiğinde aralarında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır (p=0,143, p>0.05).PUKİ'ye göre uyku kalitesi ve bel çevresi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır(p=0,821, p>0.05). Uyku kalitesi ve kahvaltı atlama alışkanlığı arasında da anlamlı birilişki bulunamamıştır (p=0,310, p>0.05). Uyku süresinin ve kalitesinin birçok hastalıklailişkili olduğu göz önünde bulundurulursa, uyku kalitesinin düzeltilmesine yönelikönlemler alınmalıdır.Anahtar Kelimeler: Kahvaltı, Uyku Kalitesi, Bel Çevresi Oğuz Alibaşoğlu, Comparison of Breakfast Habits, Sleep Quality and WaistCircumferences of Nutrition and Dietetics Students in a Private University inİstanbul. Yeditepe University Institute of Health Sciences, Department of Nutritionand Dietetics, MSc Thesis, İstanbul, 2017.Obesity has been regarded as a threatening factor that has a rapidly increasedincidence in recent years and is a risk factor for many diseases. Sleep patterns andbreakfast habits are among the factors that increase the risk of obesity in many agegroups.The study was carried out on 179 woman students who were registered to theDepartment of Nutrition and Dietetics at Yeditepe University and were in the age rangebetween of 18-28 years and received written voluntary consent, following the approvalof the ethics committee dated 07.12.17 and numbered 37068608-6100-15-1397.Questionnaire surveying sleep habits, meal skipping habits and reasons for skipping,living place characteristics and sleeping habits was performed and waist circumferenceswere recorded. Sleep quality was measured by the Pittsburgh Sleep Quality Index(PSQI). No significant relationship was found between breakfast skipping and waistcircumference (p = 0,143, p> 0.05). There was no significant relationship between sleepquality and waist circumference according to PSQI (p = 0,821, p> 0.05) also there wasno significant relationship between sleep quality and breakfast habit (p = 0,310, p>0.05). Considering that sleep duration and quality are related to many diseases,precautions should be taken to improve sleep quality.Keywords: Breakfast, Sleep Quality, Waist Circumference
Collections