Determination of fumonical values of outdoor corn samples
dc.contributor.advisor | Karaltı, İskender | |
dc.contributor.author | Shamilov, Ilgar | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:58:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:58:23Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-08-16 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340098 | |
dc.description.abstract | Fumonisinler, çeşitli Fusarium türleri tarafından üretilen metabolitlerdir. Fumonisinler insanlar için yüksek derecede toksik etkilidirler. İnsanlar için kanserojen olarak kabul edilen fumonisinler küflenmeye ve mikotoksin oluşumuna yatkın tahıl ürünlerinde, özellikle mısırlarda bulunmaktadır. Bu çalışma, İstanbul'da belli kesimlerde satışa sunulan mısırların fumonisin yönünden halk sağlığı açısından riskli olup olmadıklarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Çeşitli bölgelerden toplanan 40 adet mısır örneklerinde fumonisin varlığı ELISA ile test edilmiştir. Buna göre toplanan örneklerin hepsinde fumonisin miktarının Türk Gıda Kodeksi tarafından belirlenen limite uygun olduğu tespit edilmiştir. En düşük fumonisin miktarı 5.7 ppb; en yüksek fumonisin miktarı ise 29.3 ppb saptanmıştır. Ortalama ise 13.4 ppb olduğu gözlemlenmiştir. Mısırda Fusairum küfü nedeni ile mikotoksin varlığı yüksek olabilmektedir. Bu durum ciddi ürün kayıplarına neden olduğu gibi, insan sağlığı açısından riskli durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Mısır örneklerinden yapılan kültür çalışmalarında hiçbir şekilde küf izole edilmemiştir. Bu durum da sonuçlar ile doğru orantılıdır. Gıdaların güvenliği, sağlıklı ve güvenilir gıdaların üretiminin sağlanması amacı ile gıdaların üretimi, taşınma, depolanma, dağıtım ve tüketim aşamalarında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması gerekir. Sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi, rekabet ve rekabetin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla gıda güvenliği yönetim sistemleri oluşturulmuştur. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından oluşturulan TSE 13001 standardı HACCP prensiplerine dayalıdır. HACCP sistemi, üretimden tüketime kadar her proseste uluslararası standartlarda kaliteli ve güvenli gıda üretiminin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.Anahtar Kelimeler: Fumonisin, ELISA, mısır, mikotoksinler | |
dc.description.abstract | Fumonisins are metabolites produced by various Fusarium species. Fumonisins are highly toxic to humans. Fumonisins, which are considered carcinogenic to humans, are found in cereal products, especially corn, which are susceptible to mold and mycotoxin formation. This study was carried out in order to determine whether corn offered for sale in certain segments of Istanbul is risky in terms of public health due to fumonisin. The presence of fumonisin in 40 corn samples collected from various regions was tested by ELISA. Accordingly, it has been determined that the amount of fumonisin in all the collected samples is in accordance with the limit determined by the Turkish Food Codex.The lowest amount of fumonis is 5.7 ppb; the highest amount of fumonis was determined as 29.3 ppb. The average was 13.4 ppb. The presence of mycotoxin can be high in corn due to Fusairum mold. This situation causes serious product losses and causes risky situations in terms of human health. No mold was isolated in culture studies from corn samples. This is in direct proportion to the results. The aim of ensuring the safety of food, the production of healthy and reliable food, and the necessary rules and measures must be taken in the stages of production, transport, storage, distribution and consumption of food. Food safety management systems have been established to ensure the sustainability of healthy and reliable food production, competition and competition. The TSE 13001 standard established by the Turkish Standards Institute is based on HACCP principles. The HACCP system ensures the production of high quality and safe food products at every prosesting international standard, from production to consumption.Keywords: Fumonisin, ELISA, corn, mycotoxins | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Determination of fumonical values of outdoor corn samples | |
dc.title.alternative | Açıkta satılan mısırların fumonisin değerlerinin belirlenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-08-16 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Food contamination | |
dc.subject.ytm | Maize | |
dc.subject.ytm | Fumonisin | |
dc.subject.ytm | Enzyme-linked immunosorbent assay | |
dc.subject.ytm | Mycotoxins | |
dc.subject.ytm | Food | |
dc.identifier.yokid | 10214062 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 535760 | |
dc.description.pages | 35 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |