Kızamıklı olgularda A vitamini, beta karoten ve E vitamini düzeyleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Çalışmamızda, çocukluk çağıran önemli bir hastalığı olan ve son yıllarda görülme sıklığının arttığı ve her yıl dünyada 1.5-2 milyon çocuğun ölümüne yol açan kızamık enfeksiyonunda, antioksidan vitaminlerin antienfektif etkilerini araştırmak amacıyla: kızamık enfeksiyonlu hastaların akut enfeksiyon sırasında ve 20 gün sonra serum A, E vitamini ve 3 karoten seviyelerini birbirleri ile ve kontrol grubu ile karşılaştırdık. İmmun sistem üzerinde uyana etkilere sahip antioksidan vitaminlerin, antienflamatuar etkilerini reaktif oksijen metabolitleri ile olan etkileşimleri sonucunda meydana getirdikleri düşüncesinden yola çıktık. İmmun sistemi baskılayan önemli bir enfeksiyöz hastalık olan kızamıkta, antioksidan savunmada önemli olan bu vitaminlerin seviyelerini ve tüketim oranlarını saptadık. Böylece bu çalışmamızda, bir antioksidan vitamin yetmezliği olup olmadığını, dolayısıyla kızamık enfeksiyonlu çocuklarda bu vitaminlerin tedavisinin gerekip gerekmediğini saptamayı amaçladık. Akut enfeksiyon devresinde A vitamini değerleri 69.9 ± 5.1 ng/ di olup, 20. gün 70.7 ± 4.9 [Ag/dl'ye yükseldi. Kontrol grubunun A vitamini değerleri 73.1 ± 2.1 ng/dl idi. Akut enfeksiyon devresinde [3 karoten değerleri 31.7 ± 9.2 M-g/dl iken, 20. gün 47.3 ±6.2 [Ag/ dl'ye yükseldi. Kontrol grubunun p karoten seviyeleri 69.8 ± 6.1 xg/dl olarak tayin edildi. Akut dönemde E vitamini düzeyleri 0.66 ± 0.06 mg/ di iken, 20.gün 0.64 ± 0.05 mg/ di olarak saptandı. Kontrol grubunda E vitamini seviyeleri 0.73 ± 0.05 mg/ di idi. Elde ettiğimiz bu bulgular, kızamık enfeksiyonunda A vitamini kunanımının arttığını, prekürsörü olan ($ karotenin bu açığı kapatmak üzere daha hızlı kullanıldığını ve ayrıca p karotenin dokuların antioksidan savunmasında E vitamininden önce birincil koruyucu engeli oluşturabileceğim gündeme getirmektedir.
Collections