Carica papaya L. uçucu ve sabit yağlarının kimyasal bileşimi ve biyolojik aktiviteleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Carica L. (Caricaceae) cinsine ait Carica papaya L. (Papaya) yaygın olarak kültürü yapılan ve bu cinse ait 22 tür içinde en iyi bilinen türdür. Anavatanı Orta ve Güney Amerika'dır. Papaya, tüm dünyada besin olarak kullanılır ve yüksek besin değerleri ile bilinir. Ayrıca antimikrobiyal, antihelmintik, antifungal, hepatoprotektif ve diüretik olarak tıbbi kullanımı da yaygındır. Bu çalışmada, C. papaya sabit ve uçucu yağların kimyasal bileşimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. C. papaya'nın yaprak, olgun ve olgunlaşmamış meyvelerindeki uçucu yağlar Clevenger apareyi kullanılarak hidrodistilasyon yöntemi ile elde edildi. Uçucu yağlar Gaz Kromatografisi /Alev İyonizasyon Dedektörü (GK/AİD) ve Gaz kromatografisi/Kütle Spektrometesi (GK/MS) ile analiz edildi. C. papaya yaprak, olgunlaşmış ve olgunlaşmamış meyve uçucu yağlarında ana bileşik olarak benzil izotiyosiyanat (sırasıyla %86,3; %100; % 94,4) tespit edildi.Sabit yağ asitleri Soxhlet apareyinde n-hekzan ile ekstre edilerek elde edildikten sonra metilleme yapılıp bileşimi GK ve GK/KS ile belirlendi. C. papaya kuru ve yaş tohumlarının yağ asitlerinin ana bileşikleri olarak, oleik asit (% 72,0;% 70,0), palmitik asit (% 15,0;% 16,4), linoleik asit (% 5,3;% 5,1) tespit edildi.Uçucu ve sabit yağların Agar Disk Kuyucuk Difüzyon Metoduna göre farklı mikrobiyal suşlara karşı antimikrobiyal özellikleri test edildi. Escherichia coli (NRRL B-3008), Bacillus subtilis (NRRL-B4378) ve Candida albicans (ATCC 10231) mikroorgarizmalarına karşı test edilen uçucu ve sabit yağların zayıf antimikrobiyal aktivite gösterdiği belirlendi. The genus Carica L. (Caricaceae) is presented by 22 species of which Carica papaya L. is the most widely cultivated and best-known species. Its homeland is Middle and South America. Papaya is consumed as good and known for its nutritional values all over the world. Besides, medicinal uses is also common. It is used as antimicrobial, antihelmintic, antifungal, hepatoprotective and diuretic. In this study, it was aimed to analyze chemical compositions of C. papaya fatty and essential oils. Essential oils (EOs) from leaf, ripe and unripe fruits of C. papaya were obtained by hydrodistillation using a Clevenger type apparatus. The essential oils were analyzed by both Gas chromatography/Flame ionization dedector (GC/FID) and Gas chromatography/Mass spectrometry (GC/MS). Benzyl isothiocyanate (86.3%; 100%; 94.4%) was found as the main constituents of the EOs of C. papaya leaf, ripe and unripe fruits, respectively.Fatty acids (FAs) were extracted with n-hexane in a Soxhlet apparatus and after the methylation procedure the chemical compositions were determined by GC and GC/MS. The major FAs of both dried and fresh seeds of C. papaya were oleic acid (72.0%; 70.0%), palmitic acid (15.0%; 16.4%), linoleic acid (5.3%; 5.1%), respectively. The EOs and FAs were tested for antimicrobial properties against different microbial strains by the agar disk well diffusion method. The EOs and FAs showed weak antimicrobial activity against Escherichia coli (NRRL B-3008), Bacillus subtilis (NRRL-B4378) ve Candida albicans (ATCC 10231).
Collections