Aspir çiçeğinden (Carthamus tinctorius) süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu ile doğal boya eldesi ve uygulanabilirliği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Aspir, gıda, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Çesitli islemlerleaspirden boyar madde elde etme sırasında oksidasyon ve fazla sıcaklıkuygulaması sonucunda ürünün karakteri bozulmakta, renk ve koku kalitesidüsmektedir. Bu çalısmada, süperkritik akıskan ekstraksiyonu kullanılarakaspir boyar maddesinin eldesinin yanı sıra gıda ve tekstil sanayiindeuygulanabilirligi arastırılmıstır. Çözücü madde olarak karbondioksitseçilmistir. Süperkritik karbondioksit ekstraksiyonunda aspir boyar maddesiverimi üzerine, sabit sıcaklıkta, sürede ve akıs hızında basınç ve maddemiktarının etkisi tanımlanmıstır. Ekstraksiyon sonucu elde edilen boyarmaddelerin analizi ATR/FTIR ve UV-spektrofotometre kullanılarak yapılmıs veürünün içerdigi bilesenler ortaya çıkarılmıstır.Anahtar Kelimeler : Aspir, boyar madde, süperkritik akıskan ekstraksiyonuUV-spektrofotometre (Mor ötesi spektrofotometre) Safflower is used in food, cosmetics and drugs industry. In various types ofprocesses for getting dye from safflower, product?s characteristics can bedamaged and the colour and smell quality can be lowered because of oxidationand high temperature application. In this study, to produce safflower dyes byusing supercritical fluid extraction and applications of these dyes in food andtextile industries are studied. Carbondioxide is chosen as the solvent. The effectsof change in pressure and amount of material on the yield of safflower dye atconstant temperature, time and flow rate in supercritical carbondioxideextraction are defined. The dyes obtained are analyzed by using ATR/FTIR andUV-spectrophotometer and the components of the products are exposed.Key Words : Safflower, dye, supercritical fluid extractionUV-spectrophotometer (Ultra violet spectrophotometer)
Collections