Adaçayı (Salvia officinalis) yapraklarından süperkritik karbon dioksit ekstraksiyonu ile doğal antioksidan eldesi ve tayini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, ülkemizde doğal olarak yetişen ve Mersin yöresinden temin edilmişolan adaçayı yapraklarından antioksidan eldesine süperkritik akışkanekstraksiyonunda basıncın etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Ekstraksiyon, farklı basınç değerleri (75, 80, 85 bar) kullanılarak veantioksidanların bozunmasını önlemek amacıyla sıcaklık 35 0C' da sabittutularak yapılmıştır. Soksile ekstraksiyonu sonucunda elde edilen verim dahadüşük bulunurken, süperkritik karbon dioksit ekstraksiyonunda basıncınyükselmesi ile verim artmıştır. Ekstraksiyondan elde edilen ekstraktlarındeğişik dalga boylarında HPLC cihazı yardımıyla analizleri yapılmıştır. Eldeedilen ekstraktların HPLC analizi ile pik alanları tespit edilmiştir.Süperkritik karbon dioksit ekstraksiyonunda elde edilen ekstraktlarınmaksimum absorplama dalga boyu olan 280 nm' deki pik alanlarının 320 nm ve400 nm' ye göre daha fazla olduğu bulunmuştur. This study worked for gaining antioxidant and researching effect of pressureparameter to supercritical fluid extraction of sage leaves which is culvitatednaturally in Mersin region.These extractions were made at various pressure value (75, 80, 85 bar) andbecause of prevention of antioxidants degeneration, 35 0C temperature was usedand so temperature was stabil. Supercritical carbon dioxide extraction methodand soxhlet extraction method yields were compared, soxhlet extraction methodyield was lower, and then supercritical carbon dioxide extraction yield increasedwith pressure.At the end of the extraction; HPLC analysis were made at various wavelengths.Peak areas of supercritical carbon dioxide extracts were found higher atmaximum absorption wavelength at 280 nm than 320 nm and 400 nmwavelengths.
Collections