Çeltik kavuzunun tuğla üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışmasında, kil tuğlası üretiminde çeltik kavuzu (ÇK) katkısı kullanılarak yüksek yalıtım ve mühendislik özelliklerine sahip yapı tuğlalarının üretilmesi amaçlanmıştır. Tuğla kiline çeltik kavuzu, ikame yoluyla ve hacimsel olarak; % 5, % 10 ve % 15 oranlarında, öğütülmüş ve ham halde olmak üzere iki farklı şekilde eklenmiştir. Çalışmada kullanılan kil ve ÇK Çorum yöresinden temin edilmiştir. Şekillendirilen örnekler farklı sıcaklıklarda (700, 800, 900 ve 1000 oC) pişirilerek örneklerin fiziksel ve mekanik testleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre ÇK katkısı tuğla örneklerin kızdırma kaybı oranı, su emme oranı ve görünür porozite değerlerini arttırmıştır. Bununla birlikte artan katkı oranı, tuğla örneklerin net birim hacim ağırlığını ve basınç mukavemet değerlerini azaltmıştır. Pişirme sıcaklığının artması örneklerin ısı iletkenlik katsayısını arttırıcı, katkı oranının artması ise azaltıcı bir etki oluşturmuştur. Basınç mukavemeti açısından tuğla üretiminde hacimsel olarak ham çeltik kavuzu (HÇK) katkısının % 10, öğütülmüş çeltik kavuzu (ÖÇK) katkısının ise % 15 oranına kadar kullanılabileceği, bununla birlikte HÇK katkılı tuğlanın daha iyi ısı iletkenlik özelliklerine sahip oldukları belirlenmiştir. Diğer özellikler bakımından ise ÇK katkı tipinin sonuçlar üzerinde çok fazla etkili olmadıkları görülmüştür. Sonuç olarak, 800 oC ve üzerinde pişirilen ve HÇK katkısının % 15 oranında yapıldığı tuğlalar dışında kalan katkılı tuğlaların yapılarda bölme duvar malzemesi olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. The objective of this study is to produce bricks with better insulation and engineering properties by using rice husk (RH) addition. Rice husk addition to the clay bricks was carried both in the raw and ground forms with 5, 10 & 15 % by volume. Clay and rice husk were obtained from Çorum region. The shaped brick samples were fired at different temperatures (700, 800, 900 ve 1000 oC) and then the physical and mechanical properties of sintered samples were determined. According to the findings, RH addition increased the loss on ignition rate, water absorption and apparent porosity. However, as the addition amount increased, the net unit weight & compressive strength of the brick samples decreased. As the firing temperature increased the thermal conductivity of the bricks also increased. On the other hand, as the amount of rice husk addition increased the thermal conductivity of the bricks decreased. As far as the compressive strength of the bricks are concerned, 10 % raw rice husk (RRH) & 15 % ground rice husk (GRH) addition could be used. In addition to this, the brick with RRH have the better thermal conductivity properties. The type of RH addition did not affect the other properties of bricks. As a result, it can be think that bricks with the RH fired at 800 oC and above can be used in constructions as division wall materials except specimens with 15 % RRH.
Collections