Atık maddeler ve Aspergillus niger kullanılarak glukoz oksidaz üretimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada atık maddeler kullanılarak, katı ortamda Aspergillus niger ile Glukoz Oksidaz üretimi araştırılmıştır. Karbonhidrat olarak şeker pancarı melası, katı destek maddesi olarak çay atıkları, kalsiyum karbonat kaynağı da yumurta kabuğu kullanılmıştır. Glukoz Oksidaz üretimi için optimum şartlar (süre, MnO2, O2 etkisi) incelenmiştir. En fazla enzim üretimi 96 saatte gözlenmiştir. Hücre dışı enzim aktivitesi 10,6 ünite/mL olarak, spesifik aktivite ise 10,2 ünite/mg protein olarak saptanmıştır. MnO2 kullanıldığında enzim aktivitesi 1,57 kat artmıştır. Üretim ortamından hava geçirildiğinde (akış hızı 16 mL/s) enzim aktivitesi kontrole göre 1,64 kat artmıştır.Anahtar Kelimeler : Glukoz oksidaz, Aspergillus niger, At ???? k maddeler, MnO2 In this study, Glucose Oxidase production was investigated with aspergillus Niger in solid state medium by using waste material. Sugarcane molasses as carbohydrates, tea waste as a solid support material, the egg shell as a source of calcium carbonate were used. The optimum conditions for production of Glucose Oxidase (time, the affect of MnO2 and O2) were investigated. Maximum enzyme production was obtained at 96 hours. Extracellular enzyme activity and specific activity were found 10.6 units / mL and 10.2 units / mg protein, respectively. Enzyme activity was 1.57-fold increased by using MnO2. When air (flow rate 16 mL/s) passed through production medium, enzyme activity was 1.64-fold increased according to the control.Key Words : Glucose oxidase, Aspergillus niger, Waste materials,
Collections