Glukoz, fruktoz ve nişasta bazlı şekerler ile beslenmiş sıçanlarda Na⁺/K⁺ATPaz (E.C.3.1.6.37) ve glut aktivitesinin ve bazı adipositokinlerin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Glukoz, Fruktoz ve Nişasta bazlı şekerler ile beslenmiş sıçanlarda Na+/K+ ATPaz (E.C.3.1.6.37) ve GLUT aktivitesinin ve bazı adipositokinlerin araştırılmasıSon yıllarda yapılan çalışmalarda, fruktoz, glukoz ve nişasta bazlı şeker (NBŞ) içeren gıdaların alımı metabolik sendrom için potansiyel bir risk oluşturmaktadır. Fruktozdan zengin nişasta bazlı şeker kansere neden olabilir. Ayrıca, HFCS'nin diğer önemli etkisi obezite ve diyabettir. Obezite ve diyabet bütün dünyada ciddi bir artış göstermektedir. Çalışma Wistar albino cinsi ratlar üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya toplam 30 dişi rat (her grup için 10 dişi rat) dahil edildi. Ratlara normal diyet, yüksek früktoz veya yüksek sükroz verilecek olup, kontrol grubu normal diyeti (%70 karbonhidrat, %20 protein ve %10 yağ), yüksek fruktoz (%70 karbonhidrat (%87 fruktoz ve %13 mısır nişastası), %20 protein ve %10 yağ) ve yüksek sukroz diyeti (%70 karbonhidrat (%87 sukroz ve %13 mısır nişastası), %20 protein ve %10 yağ) yemi ile beslenildi. Ratlar 8 hafta boyunca yem ile beslenildi ve bu süreçte sıçanların kilo takibi yapıldı. Deney sonunda alınan kanlarda HbA1c, Glukoz, Adiponektin, Resistin düzeyleri çalışıldı. Karaciğer dokusunda GLUT2, Na/K-ATPaz enzim aktivitesi çalışıldı.Sıçanlarda hem sukroz hem de HFCS ile beslenme; HbA1c, Glukoz, Resistin, GLUT2 düzeylerinde değişme gözlenmezken, adiponektin düzeylerinde anlamlı artışla, Na/K-ATPaz aktivitesi değerlerinde anlamlı azalışla sonuçlanmıştır. Bu sonuçlar; fruktozla zengin beslenmenin obezite için önemli bir risk faktörü olduğu ve Na/K-ATPaz aktivitesindeki değişimlere aracılık ettiği sonucuna vardık. Anahtar Kelimeler: Adiponektin, fruktoz, glikoz, HFCS, Na/K-ATPaz, Resistin Investigation of certain adipocytokines and activity of GLUT and Na +/ K+ ATPase (E.C.3.1.6.37) in rats fed glucose, fructose and starch-based sugarsIn recent studies, intake of foods that contain fructose, glucose and starch-based sugar (NBs) is a potential risk for metabolic syndrome. High fructose corn syrup (HFCS) may cause cancer. In addition, other important effects of HFCS are obesity and diabetes. All over the world, shows a significant increase in obesity and diabetes.Studies were performed on rats. Total 30 rats (10 rats in each group) were included in the study. Rats were fed with chows that were given either normal diet for control group (70% carbohydrate, 20% protein and 10% fat), high fructose (70% carbohydrate (87% fructose and 13% starch), 20% protein and 10% fat), or high sucrose (70% carbohydrate (87% sucrose and 13% starch), 20% protein and 10% fat). Rats were fed with chows for 8 weeks. In this process, the weight of the rats were followed. At the end of the experiment, blood is taken in all groups. Level of HbA1c, glucose, resistin and adiponectin were studied. GLUT2 and Na+/K+-ATPase activity were studied in the liver tissue.A significant increase in adiponectin levels were determined in rats fed both HFCS and sucrose. A significant decrease in level of Na/K/ATPase activity were determined in rats fed both HFCS and sucrose. There was no significant differance level of HbA1c, glucose, resistin and GLUT2 in rats fed sucrose or HFCS.In conclusion, Fructose-rich diet has an effect on changes in the ATPase activity and is a major risk factor for obesity.Keywords: Adiponectin, fructose, glucose, High-Fructose Corn Syrup, Na/K-ATPase, Resistin.
Collections