Adana ilinin değişik rakımlı bölgelerinden elde edilen geven balının aroma bileşiklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Adana ilinin farklı rakımlı (620 metre, 1050 metre ve 1700 metre) bölgelerinden elde edilen geven balının fiziko-kimyasal özellikleri ile aroma bileşikleri üzerine rakımın etkisi araştırılmıştır. Ballarda aroma maddelerinin ekstraksiyonu sıvı sıvı ekstraksiyon yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ballardaki aroma maddelerinin miktarlarının tanımlanmasında ve hesaplanmasında GC-MS-FID tekniği kullanılmıştır. Bal numunelerinde yükselti sırasına göre toplamda 54, 48 ve 49 adet aroma maddesi tespit edilmiştir. Aroma maddelerinin toplam miktarı 620 metre rakımdan elde edilen geven balında 14600,50 µg/kg, 1050 metre rakımdan elde edilen geven balında 29882,90 µg/kg, 1700 metre rakımdan elde edilen geven balında 16372,89 µg/kg olarak tespit edilmiştir. Bal örneklerinde miktar olarak en fazla bulunan aroma maddeleri uçucu asitler olurken, bu bileşikleri sırasıyla furanlar, piranlar ve alkoller takip etmiştir. Genel olarak rakımın yükselmesiyle alkol bileşiklerinin miktarının, toplam aroma miktarı içerisinde oran olarak azalış gösterdiği, lakton bileşiklerinin ve norizoprenoid bileşiklerinin toplam miktarının düşük rakımlardan elde edilen geven ballarında daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. In this study, the effect of the altitude on the aroma compounds and physicochemical properties of astragalus honeys obtained from the 620 m, 1050 m and 1700 m height areas of adana province was investigated. Aroma compounds were extracted by liquid-liquid extraction technique. The identification and concentration of aroma compounds were done by GC-MS-FID technique. A total of 54, 48 and 49 aroma coumpounds were determined in honey samples in order of altitude. The total amount of aroma coumpounds were determined 14600,50 µg/kg in the honey obtained from 620 meters altitude, and 29882,90 µg/kg in the honey obtained from 1050 meters altitude and 16372,89 µg/kg in the honey obtained from 1700 meters altitude. The most abundant aroma substances in honey samples were volatile acids, followed by furans and pyranes and alcohols. Generally, it was found that the amount of alcohol compounds decreased in proportion to the total amount of aroma with the increasing of altitude, and the total amount of lactone compounds and norisoprenoid compounds was higher in the honeys obtained from low altitudes of region.
Collections