Show simple item record

dc.contributor.advisorAkan, Özlem
dc.contributor.authorGülcan, Hülya
dc.date.accessioned2020-12-10T10:54:49Z
dc.date.available2020-12-10T10:54:49Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/252801
dc.description.abstractAydın'da uzun yıllardır üretilen ve sevilerek tüketilen, dört yerli biber popülâsyonunu, piyasada bulunan standart ve hibrit biber (Capsicum annuum L.) çeşitleri ile karşılaştırmak amacıyla kurulan denemede, söz konusu biberlerin bazı morfolojik, pomolojik ve fitokimyasal özellikleri incelenmiştir. En yüksek verime 3,1 ton/da ile Bozdoğan popülasyonunda ulaşılmış, en düşük verim ise 2,1 ton/da ile Hibrit çeşitten elde edilmiştir. Meyve başına tohum sayısı açısından 89 adet tohum ile Çiftlik populasyonu ilk sırada yer alırken, hibrit çeşit 52 adet tohum ile sonda yer almıştır. SÇKM değeri olarak Çiftlik biberi (6,1) en iyi sonucu verirken, en düşük kuru madde miktarı Hibrit çeşitte (5,5) elde edilmiştir. Meyve eti kalınlığı 2,7 mm ile en kalın Hibrit çeşitte ölçülürken, 2,2 mm ile en ince Bozdoğan popülâsyonunda ölçülmüştür. İlk hasada kadar geçen gün sayısı 45 gün ile Hibrit çeşitte, 59 gün ile Çiftlik popülâsyonunda gözlenmiştir. Taze biberde fenolik madde miktarı bakımından öne çıkan çeşit Yenipazar (Kateşin 59,6 mg/kg, Şiringik 2,4 mg/kg, Ferulik 4,2 mg/kg, quercetin 3,1 mg/kg) ve Bozdoğan (Protokateşik 9,5 mg/kg, Vanilik 6,5 mg/kg, Kafeik 5 mg/kg, Rosmarinik 30,3 mg/kg) popülasyonları olmuştur. Kuru biberde fenolik madde miktarı bakımından yine yerli populasyonlardan Çiftlik (Vanilik 119,6 mg/kg), Yenipazar (Kateşin 447,4 mg/kg) ve Bozdoğan (Protokateşik 30,8 mg/kg, Kafeik 264,1 mg/kg, Sinapik 138 mg/kg, Rosmarinik 504,1 mg/kg) popülasyonları olmuştur.Sonuçlar bazı parametreler açısından yerli biber çeşitlerimizin öne çıktığını işaret etmektedir.Anahtar Kelimeler: Biber, Hibrit tohum, Yerli tohum, fenolik madde miktarı, morfolojik özellik
dc.description.abstractThere are four local pepper populations that have been produced and consumed in the city of Aydin and that some morphological, pomological and phytochemical properties of these peppers were investigated to compare the standard and hybrid pepper (Capsicum annuum L.) varieties available on the market. The highest yield was reached in Bozdoğan population with 3.1 tons, while the lowest yield was obtained from Hybrid variety with 2.1 tons. In terms of the number of seeds per fruit, the Çiftlik population was ranked first with 89 seeds while the lowest value was observed in hybrid varieties with 52 seeds. Çiftlik pepper (6.1) gives the best results as the value of SÇKM, the lowest dry matter amount was obtained in the Hybrid variety (5.5). And the fruit tickness measured as 2.7 mm on Hybrid variety while thinnest measured on Bozdogan population by 2.2 mm. The day until the first harvest was observed in Hybrid variety with 45 days at the earliest and in the Çiftlik population with 59 days at the latest. Local Yenipazar population has been stands out in terms of the amount of phenolic substances in fresh peppers (Catechin 59.6 mg / kg, Syringic 2.4 mg / kg, Ferulic 4.2 mg / kg, quercetin 3.1 mg / kg) and Bozdoğan has been stands out populations (Protocatechuic 9. 5 mg / kg, Vanillic 6.5 mg / kg, Caffeic 5 mg / kg, Rosmarinic 30.3 mg / kg). In terms of the amount of phenolic substances in dry pepper Çiftlik population (Vanillic 119.6 mg / kg),Yenipazar (Catechin 447.4 mg / kg) and Bozdoğan population (protocatechuic 30.8 mg / kg, Caffeic 264.1 mg / kg, Sinapic 138 mg / kg, Rosmarinic 504.1 mg / kg) has been standed out. The results indicate that our local pepper varieties stand out in terms of some parameters. Key Words: Pepper, Hybrid seed, Native seed, Phenolic substance amount, Morphological propertiesen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYerli, standart ve hibrit biberlerde (Capsicum annuum L.) bazı verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of local, standard and hybrid peppers (Capsicum annuum L.) for yield and quality features
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10335760
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid629162
dc.description.pages83
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess