Avokado (Persea americana) ve oğulotu (melissa officinalis) fonksiyonel besinlerinin, caenorhabditis elegans termotoleransı üzerine etkilerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yaşlanma neredeyse tüm organizmalar için kaçınılmaz bir süreçtir ve yaşlanma süreci daha öncesinde; genomik DNA, proteinler ve lipidler gibi hücrenin makromoleküllerine verilen hasarın neden olduğu pasif entropik doku bozulması süreci olarak tanımlanmıştır. Tıp dünyası ise uzun yıllardır yaşam kalitesini ve yaşam süresini arttırmaya yönelik çeşitli araştırmalar ve çalışmalar yapmaktadır. Yaşlanma arttıkça beraberinde, diğer hastalıklara (obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, depresyon, Alzheimer vb.) yakalanma riski de artmaktadır. Bu yüzden yaşlanma ve yaşam süresi alanında yapılmış ve yapılacak olan çalışmalar da, bu hastalıkların önlenebilmesi açısından son derece büyük önem taşımaktadır. C.elegans nematodu, özellikle yaşlanmanın genetik yönlerini incelemek ve potansiyel olarak ömrü uzatan maddelerin (antioksidanlar dahil) ömür uzunluğu üzerindeki etkilerini test etmek için, tıpta ve biyolojide yaygın olarak kullanılan bir model organizmadır. Termotolerans (sıcak strese karşı dayanıklılık) çalışmaları ise, bu tür model organizmalarda yaşam süresi analizi çalışmalarının ilk basamağı ve kısa sürelisidir. Bazı fonksiyonel besinlerin de, C.elegans'ta termotolerans sağladığı ve yaşam süresini uzattığı kanıtlanmıştır. Antioksidanlardan zengin, fonksiyonel özelliklere de sahip Avokado (Persea americana) ve Oğulotu (Melissa officinalis) bitkilerinin metanollü ekstreleri, çeşitli konsantrasyonlarda hazırlanıp, kontrol grupları ile birlikte, canlılar üzerinde bir ısı stresi de oluşturularak (35°C'de) test edilmiştir. Bu bitkilerin C.elegans termotoleransı üzerindeki etkileri, yapılan bu tez çalışması ile incelenmiş olup, sonuçları yaşam süresi üzerine de yorumlanmış ve değerlendirilmiştir.Anahtar Kelimeler: Avokado, Caenorhabditis elegans, oğulotu, termotolerans, yaşam süresi Aging is an inevitable process for almost all organisms, and the aging process has previously been described as a process of passive entropic tissue deterioration caused by damage to the macromolecules of the cell, such as genomic DNA, proteins, and lipids. The medical world has been conducting various researches and studies in order increase the quality of life and lifespan for many years. As the aging increases, the risk of developing other diseases (obesity, diabetes, cardiovascular diseases, cancer, depression, Alzheimer etc.) is also increasing. Therefore, studies that have been done and that will be done in the field of aging and lifespan are extremely important for the prevention of these diseases. The C.elegans nematode is a model organism commonly used in medicine and biology to study the genetic aspects of aging, and to test its potential effects of life-prolonging substances (including antioxidants) on lifespan. Thermotolerance (resistance to heat stress) studies are the first step and short duration of lifespan analysis studies in such model organisms. Some functional foods have also been proved to provide thermotolerance and give rise to prolong life. Methanol extracts of Avocado (Persea americana) and Lemon balm (Melissa officinalis) plants, rich in antioxidants and also have functional properties, were prepared in various concentrations and tested together with control groups, by creating a heat stress on living organisms (at 35°C). The effects of these plants on the thermotolerance of C.elegans have been examined in this thesis and the results of them have been interpreted and evaluated on lifespan.Key words: Avocado, Caenorhabditis elegans, lemon balm, lifespan, thermotolerance
Collections