Streptozotosin ile diyabet oluşturulmuş sıçanlarda achillea millefolium (civanperçemi)`un dna koruyucu etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Diyabet, kanda şekerin yükselmesine bağlı kronik metabolik bir bozukluk ile artmış bir oksidatif stres durumudur. Achillea millefolium (civanperçemi-CP) bitkisinin diyabet üzerine olan etkisine ilişkin çalışmalar olmasına karşın HbA1c, oksidatif stres ve DNA hasarına ilişkin çalışmaya rastlanmadı. Bu çalışmada civanperçemi yağının antidiyabetik, antioksidan ve DNA hasarını koruyucu etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Bu amaçla 35 adet Wistar albino erkek sıçan kullanıldı. Deneysel diyabet oluşturmak için 50 mg/kg streptozotosin periton içi yolla tek doz uygulandı. Sıçanlar diyabet grubu (D, n=9), diyabet-civanperçemi gurubu (D-CP, n= 8), kontrol-civanperçemi grubu (K-CP, n=9) ve kontrol grubu (K, n=9) olarak dört gruba ayrıldı. Achillea millefolium yağı ve mısır yağı sıçanlara 400 mg/kg dozda, 28 gün gavaj yolu ile uygulandı. Çalışmanın 28. günü tamamlandığında sıçanlar anestezi altında servikal dislokasyon ile sakrifiye edilmiştir. Kalpten alınan kan örnekleri HbA1c analizi, DNA hasarı (Comet assay) ve glukoz parametresi için kullanıldı. Sıçanlardan oksidan (malondialdehit, MDA) ve antioksidan(süperoksit dismutaz, SOD ve glutatyon peroksidaz, GSH) parametreleri için karaciğer doku örneği alındı. Diyabetik gruplar arasında vücut ağırlığı, DNA hasarı, plazma glukoz düzeyi, SOD ve GSH değerlerinde anlamlı bir değişiklik görülmezken, HbA1c değerinde ise CP uygulanan diyabetik grupta (D-CP), CP uygulanmayan diyabetik gruba (D) göre düşük (P<0,001); MDA düzeyi ise yüksek (P<0,001) bulundu. Sonuç olarak civanperçemi yağının kan şekeri düzeyi üzerine etkisi tespit edilmiş, fakat diğer parametreler üzerine etkisi bulunamadı Diabetes is a chronic metabolic disorder due to the elevation of serum sugar level and increased oxidative stress. Achillea millefolium (yarrow-Y) plant has diabetic effects, but HbA1c, oxidative stress status and DNA damage is unknown. The aim of this study was to observe antidiabetic, antioxidant and DNA protective effects of yarrow oil. A single dose of 50 mg/kg streptozotocin was administered intraperitoneally to induce experimental diabetes in rats. For this purpose 35 Wistar albino male rats were separated into 4 group as diabetes group (D, n=9), diabetes-yarrow group (D-Y, n=8), control-yarrow group (C-Y, n=9) and control group (C, n=9). Achillea millefolium oil and solvent were administered to rats at a dose of 400 mg/kg, during the 28 day study period by gavage. Rats were sacrificed by cervical dislocation under anesthesia and cardiac blood samples were used for HbA1c analysis, DNA damage (Comet assay) and glucose parameters. Liver tissue samples were used for oxidant (malondialdehyde, MDA) and antioxidant (superoxide dismutase, SOD) and glutathione peroxidase, GSH). There was no significant change in body weights, DNA damage, plasma glucose, SOD, GSH values beetween diabetic groups as well as HbA1c level was significantly lower (P<0,001) in the diabetic group (D-Y) also MDA level was found statistically high (P<0,001). As a result, yarrow oil has effects on HbA1c, but no effect on examined parameters.
Collections