Çiğ inek sütlerinde staphylococcus aureus etkeninin izolasyonu, identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılığının belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Boyacıoğlu, Murat | |
dc.contributor.author | Duyuk, Melih | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T10:53:26Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T10:53:26Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-05-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/252550 | |
dc.description.abstract | Hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında temel gıda maddelerinden biri olan süt, insanların sağlıklı beslenmesinde vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Süt zengin bir besin kaynağı olmasının yanında çeşitli mikroorganizmaların kolayca bulaşabileceği ve hızla üreyip çoğalabileceği çok uygun bir ortamdır. Sütü kontamine eden en önemli mikroorganizmalardan birisi de Staphylococcus aureus (S. aureus)'tur. Yapılan çalışmalarda stafilokokların antibiyotiklere duyarlı olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada bazı antibiyotiklerin S. aureus'a mikrodilüsyon yöntemi ile duyarlılığı araştırıldı. Çalışma kapsamında Muğla'nın Milas ilçesinden alınan 100 adet çiğ süt örneklerinden etken izolasyonu ve identifikasyonu yapıldı. Sefoksitin, metisilin, tetrasiklin, tilosin, florfenikol, neomisin, siprofloksasin, linkomisin ve polimiksin B olmak üzere 9 antibiyotik duyarlılık testi için kullanıldı. Antibiyotiklerin En Küçük Etkin Yoğunlukları (EKEY) mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak belirlendi. İzole edilen suşların sefoksitin, metisilin, linkomisin ve tilosine %100, florfenikole % 95.7, neomisine % 89.3, polimiksin B ye % 87.2, siprofloksasine % 55.3, tetrasikline % 46.8 dirençli olduğu belirlendi. Bu sonuçlar mastitis sağaltımı ve korunmasında antibiyotik seçiminin duyarlılık testlerine göre yapılmasını göstermesi açısından önem taşımaktadır. | |
dc.description.abstract | Milk, one of the basic foodstuffs for meeting animal protein needs, has an indispensable prescription for healthy eating of people. As milk is a rich source of nutrients, it is a very convenient environment in which various microorganisms can easily infect and reproduce rapidly. One of the most important microorganisms contaminating the milk is Staphylococcus aureus (S. aureus). Studies have reported that staphylococci are susceptible to antibiotics. In this study, susceptibility of some antibiotics to S. aureus by microdilution method was investigated. In the scope of the study, 100 isolates of raw milk from Milas district of Muğla were isolated and identified. Nine antibiotics, cefoxitin, methicillin, tetracycline, tylosin, florfenicol, neomycin, ciprofloxacin, linkomycin and polymyxin B were used. Minimal inhibitoric concentrations of antibiotics (MIC) were determined using the microdilution method. The isolated strains were found to be resistant to cefoxitin, methicillin, lincomycin and tilosin 100 %, florfenicol 95.7 %, neomycin 89.3 %, polymyxin B 87.2 %, ciprofloxacin 55.3 %, tetracyclin 46.8 %. These results are important for showing the selection of antibiotics according to the sensitivity tests for mastitis treatment and protection. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Çiğ inek sütlerinde staphylococcus aureus etkeninin izolasyonu, identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılığının belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of staphylococcus aureus isolation,identification and antibiotic susceptibility in raw cow milk | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-05-06 | |
dc.contributor.department | Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Staphylococcus aureus | |
dc.subject.ytm | Raw milk | |
dc.subject.ytm | Cow milk | |
dc.subject.ytm | Microbial sensitivity tests | |
dc.subject.ytm | Antibiotics | |
dc.identifier.yokid | 10211567 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 519053 | |
dc.description.pages | 64 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |