dc.contributor.advisor | Kartal, Ali | |
dc.contributor.author | Karaağaç, Zuhal | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T09:30:43Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T09:30:43Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2020-12-01 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/24947 | |
dc.description.abstract | Stoneware ürünleri yapımında kaolen, feldspat ve kuvarstan oluşan masseler kullanılmaktadır.Sofra eşyası olarak kullanılan bu ürünlerde su emme değerinin düşük olması malzemeninkullanım ömrü ve dayanıklılığı açısından arzu edilen bir durumdur. Bu çalışmada stonewareve su emme değeri stoneware bünyeden daha fazla olan iki farklı masseye düşük oranlardaflaks özelliği olan katkılar ilave edilmiştir. Flaks özelliği olan katkılar, farklı oranlardastandart kabul edilen iki farklı masseye ilave edilerek farklı sıcaklıklarda pişirilmişlerdir. Bukatkılar ile nihai ürünün teknik özellikleri iyileştirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca aynı masselerinbu katkılar ile daha düşük sıcaklıkta kullanılabilirliğinin araştırması yapılmıştır. Bu şekildedaha düşük sıcaklıkta bu katkılar ile massenin teknik özelliklerinin iyileştirilmesihedeflenmiştir.Standart olarak seçilen masseler hazırlanıp, kolemanit, kalsit, dolomit, bor atığı, kemik külü%1 `den %4 `e kadar olan oranlarda ilave edilerek numuneler hazırlanmıştır. Hazırlanannumuneler 1150ºC, 1200ºC, 1250ºC'de pişirilmiştir. Her üç sıcaklık için kalsit, dolomit, boratığı ve kemik külü her iki massede de numunelerin % su emme değerini düşürmüştür. Düşensu emme değerleri ile birlikte pişmiş mukavemet değerleri artmıştır.Stoneware massede %1 oranında bor atığı ve kalsit kullanımı ile massenin su emme değeri1200ºC için %2,5'ten %0,2'ye düştüğü görülmüştür. Kalsit ve dolomit ile de yaklaşıksonuçlar elde edilmiştir. Kemik külü ile ise su emme değerleri yavaş yavaş düşmüş ve %4oranında kullanım ile %0,1 değeri elde edilmiştir. Kolemanit ise su emme değerinidüşürmemiştir. Her iki massede tüm katkılarda aynı oran için sıcaklık yükseldikçe su emmedeğerinin düştüğü görülmüştür. Ayrıca bor atığı ilavesi ile her iki masse içinde 1150ºC'de suemme değeri %1 olan nihai ürün elde edilmiştir. Sonuç olarak bor atığı, kalsit , dolomit vekemik külü ile her iki massenin de su emme değeri 1150ºC ve 1200ºC için düşmüştür.Anahtar Kelimeler : Stoneware, kalsit, dolomit, kemik külü, bor atığı, kolemanit, su emmeii | |
dc.description.abstract | The body which is composed of clay, feldspar and quartz used to producestoneware products. Low water absorbtion is very important for these productsfor material life and material resistant. In this study, stoneware body and the bodywhich is water absorbtion is higher than stoneware, two different bodies chosenand different additives which has flaks properties added to these bodies. Indifferent ratios flaks additives added to two different bodies and fired at differenttemperatures. By this way product some technical properties studied to improve.At the same time by using same additivies at low temperature, technicalspecifications studied to improve.After the standart body preparing for both of the body, colemanit, calcite, boneash, boron waste and dolomite added to bodies in different ratios from %1 to %4.After these samples fired at 1150 ºC, 1200ºC and 1250ºC . At all temperaturesand for both of the body dolomite, calcite, bone ash and boron waste decreasedthe water absorbtion. Fired strength values increased with low porosity values.Water absorbtion decreased %2,5 to %0,2 with %1 boron waste.Nearly same results get with bone ash and dolomite . Water absorbtion decreasedslowly and it decreased to %0,1 by using %4 bone ash. Colemanit did notdecrease the water absorbtion ratio. For both of the body with all additivies whenthe temperature increase the water absorbtion decreased .Also with boron wastefor both of the body, water absorbtion decreased to %1 at 1150ºC. As a result,bone ash, boron waste, calcite and dolomite decreased the water absorbtion at1150ºC and 1200 ºC.Key Words : stoneware, calcite, dolomite, bone ash, boron waste, colemanite,water absorbtionii | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Seramik Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Ceramic Engineering | en_US |
dc.title | Stoneware masseye farklı katkılar ilave ederek massenin teknik özelliklerinin iyileştirilmesi | |
dc.title.alternative | Improvement of the stoneware body's technical properties adding by different additives | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-12-01 | |
dc.contributor.department | Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 154157 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 181385 | |