Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrencilerin beslenme ve tüketici davranışları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma Afyonkarahisar ilinde bulunan 2007-2008 eğitim öğretim yılında il ve ilçe merkezlerinde Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne bağlı değişik bölümlerde okuyan yaklaşık 23000 üniversite öğrencisinin besin tercihleri ve beslenme bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla planlanıp yürütülmüştür.Öğrencilerin çoğunluğunun (%48.5) günde 3 öğün yemek yemeyi tercih ettiği, babası yüksekokul veya üniversite mezunu olan öğrencilerin %16,6 ile günde 4 ve üzeri öğün yemeyi tercih ettikleri, öğrencilerin kaldıklara yere göre öğün sayısına bakıldığında ise günde 3 öğün yemek yiyenlerin en fazla aile veya akrabalarının yanında kalan öğrenciler olduğu görülmüştür (%60.2).Öğrencilerin çoğunluğu %40.8 ile fast food yemekleri tercih ederken %47.9'u ev yemeklerinin tercih etmiştir. Köyde yaşan öğrencilerin en çok (%61.3) ev yemeklerini tercih ettikleri görülürken il ve ilçede yaşan öğrencilerin köyde yaşayan öğrencilere göre daha fazla fast food tarzı yemekleri tercih ettikleri görülmüştür. Devlet yurdu ve özel yurtlarda kalan öğrenciler %50 oranında fast food yemekleri tercih etmişlerdir.Yemek alışkanlıklarını etkileyen faktörlerin dağılımına bakıldığında öğrencilerin çoğunluğu kaldığı yeri bu faktörlerin başında görmüşlerdir. Öğrencilerin %48.4'ü ekmek grubunu tüketirken, %21.6'sı et grubunu, %14.7'si sebze grubunu, %9.5'i süt-yoğurt grubunu ve %5.8'i meyve grubunu tüketmektedir.Öğrencilerin %44.1'inin organik gıdalar hakkında bilgisi varken 13.9'u bilmemektedir. Genetik olarak değiştirilmiş organizmalar (GDO) hakkında ise öğrencilerin %45.2'sinin bilgisi varken %36.2'si bilmemektedir.Anahtar kelimeler: Beslenme, genetiği değiştirilmiş gıdalar, besin tercihleri, organik gıdalar, öğrenci This research was planned and conducted to assess the nutritional preferances and knowledge level of aproximately 23000 students in different departments of Afyon Kocatepe University, in 2007-2008 education period, in city and country towns of Afyonkarahisar.While most of the students (48.5%) prefered to take 3 meals a day, 16.6% of the students whose fathers graduated from university or academy prefered to have ?4 meals/day. Regarding the place where they live, it was found that the students who had 3 meals/day were those who lived with their families or relatives (60.2%).The 48.8% of the students prefered fast food while 47.9% of them prefered home made food. The students who lived in rural mostly (61.3%) prefered home made food but the students living provincials prefered fast food more. The students living in governmental and private dormitories prefered fast food in a 50% ratio.Regarding the distribution of factors affecting the food routines; most of the students expressed the living place as the first factor. While 48.4% of the students consumed bread; 21.6% of them consumed meat group, 14.7% vegetable group, 9.5% of them milk ? yoghurt group and 5.8% fruit group.While 44.1% of the students have information about organic foods; 13.9% of them don?t have enough information about the subject. Also, 45.2% of the students have knowledge about organisms that are changed genetically (OCG); but 36.2% of them don?t have any information.Key Words: Nutrition, Genetically Changed Foods, Nutriment Preferences, Organic Foods, Student
Collections