AVG ve 1-MCP uygulamalarının Fuji ve Red Delicious elma çeşidi meyvelerinin kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Tekirdağ koşullarında üretimi yapılan ''Red Delicious'' ve ''Fuji'' elma çeşitlerinde, AVG (aminoetoksi-vinilglisin) ve 1-MCP (1-metilsiklopropen) uygulamaları sonrasında soğukta muhafaza boyunca kalite parametrelerinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Bunun için hasat öncesi ve hasat sonrası olmak üzere AVG uygulaması ve hasat sonrası 1- MCP uygulaması yapılmıştır. Uygulama yapılmış tüm meyveler 0±0,5°C sıcaklık ve %90-95 oransal nemli soğuk hava depolarında 5 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Muhafaza süresince 30 gün aralıklarla alınan örneklerde ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asit miktarı, nişasta indeksi, meyve eti sertliği, solunum hızı, toplam fenolik madde miktarı, toplam antosiyanin miktarı, toplam antioksidan miktarı, meyve tat değerleri ve fungal etmenli çürüme değerleri belirlenmiştir.Çalışmada hasat öncesi ve hasat sonrası AVG uygulamaları ile 1-MCP uygulamalarının ''Red Delicious'' ve ''Fuji'' elma çeşitlerinin soğukta muhafaza süresince kalite kriterlerinin korunmasında önemli derecede olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir. Hasat öncesi AVG ve hasat sonrası AVG uygulamları bir çok kalite parametresinde olumlu etkiler gözlemlenmekle beraber, daha iyi sonuçların genel olarak 1-MCP ile kombinasyonlarda gerçekleştiği tespit edilmiştir. In this study, changes in quality parameters during cold storage after AVG (aminoethoxy-vinylglycine) and 1-MCP (1-methylcyclopropene) applications in apple varieties (Red Delicious and Fuji) grown in Tekirdağ conditions were investigated.For this purpose, preharvest and postharvest AVG application and postharvest 1-MCP application was performed. All the fruits were stored at 0±0,5°C temperature and 90-95% relative humidity conditions for 5 months. During the storage, weight loss, total soluble solid, titratable acidity, starch index, fruit firmness, respiration rate, total anthocyanin, total phenolics, total antioxidant, taste values and decay rate were investigated with 30 days interval.In the study, it was determined that preharvest and postharvest AVG application and 1-MCP application had significant positive effects on preservation the quality of apples (Red Delicious and Fuji) during cold storage. Although preharvest AVG and postharvest AVG applications had positive effects on many quality parameters, it was found that better results were generally recorded in combination with 1-MCP.
Collections