Burdur ili sınırları içerisinde yetişen kermes meşesinin (quercus coccifera L.) yıl boyunca besin maddesi içeriği ve in vitro sindirilebilirliğindeki değişimin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmanın amacı Akdeniz bölgesinin birçok yöresinde yaygın olarak bulunan ve keçi sürüleri için ana yem kaynağı olan Kermes meşesinin (Quercus coccifera L.) besin madde içeriğinin, hücre duvarı bileşenlerinin, kondanse ve ekstrakte edilebilir tanen içeriği ile in vitro kuru madde sindirilebilirlik (İVKMS) düzeylerini araştırmaktır. Araştırmada Burdur ili sınırları içerisinde yer alan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, İstiklal Yerleşkesi alanında bulunan Kermes meşesi örneklenmiştir. Örnekleme keçi çobanları tarafından işaret edilen doğrultuda, meşenin keçiler tarafından tüketilen kısımları olan yaprak, genç sürgünler ile bazı dallarını içerecek şekilde yapılmıştır. Örnekleme söz konusu alan içerisindeki 3 farklı istasyondan yapılmıştır. Ocak 2017 ile Aralık 2017 arasında yapılan (12 x 3 = 36 adet) örneklemelerden elde edilen örneklerde ham besin madde miktarları (kuru madde (KM), ham kül (HK), ham protein (HP), ham selüloz (HS), ham yağ(HY)), hücre duvarı bileşenleri (Asit Deterjan Fiber (ADF), Nötral Deterjan Fiber (NDF), Asit Deterjan Lignin (ADL)), toplam çözünebilir tanen ve kondanse tanen içeriği ile iki aşamalı yöntem kullanılarak İVKMS derecesi tespit edilmiştir. Araştırmada Kermes meşesinin Burdur ili iklimi şartlarında HP içeriğinde mevsimler arasında önemli bir farklılığın olmadığı, diğer taraftan ilkbahar ve yaz ayları ortalama HS değerinin kış ayları ortalamasına göre önemli derecede düşük bulunduğu (P<0,05), yıl içerisindeki en yüksek HY değerinin de sonbahar ayları ortalamasında olduğu belirlenmiştir (P<0,05). Kış ayları ortalama İVKMS, yaz ve sonbahar ayları ortalamalarına göre önemli düzeyde düşük çıkmıştır (P<0,05). Toplam çözünebilir tanen içeriği açısından sonbahar ayları ortalaması kış ve ilkbahar ayları ortalamalarından önemli düzeyde düşük bulunmuştur (P<0,05). Bu çalışma sonucunda Burdur ili iklim şartlarında, 2017 yılı boyunca elde edilen veriler göz önüne alındığında Aralık, Ocak ve Şubat aylarında Kermes meşesinin düşük besin maddesi değerlerine ve İVKMS'ye sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Besin maddesi, İn vitro yöntem, Kermes meşesi, Sindirilebilirlik The purpose of this study is to investigate the in vitro dry matter digestibility (IVDMD) of nutrient content, cell wall components, condensed and extractable tannin content of kermes oak (Quercus coccifera L.), which is the main feed source for goat herds. Kermes oak which is found in the İstiklal campus of Mehmet Akif Ersoy University within the boundaries of Burdur province was exemplified. Sampling; in the direction indicated by the goatherds was made to include leaves, young shoots and some branches which were consumed by the goats. Sampling was made from 3 different stations within the area. The amount of crude nutrients (dry matter, (DM%), crude ash (CA%), crude protein (CP%), crude fibre (CF%) eter extract (EE%)), cell wall components (ADF%, NDF%, ADL%), total soluble tannin and condensed tannin content with IVDMD (by using two-stage technique) were determined on the samples (12 x 3 = 36 unit) between January 2017 and December 2017. It can be stated that, in terms of season average of CP, there was no statistically significant difference among the seasons under the conditions of Burdur climate province. On the other hand, we determined that average CF in spring and summer was significantly lower than the average CF in winter (P<0,05) and the highest EE during the year was in the autumn season (P<0,05). The average IVDMD of winter months was significantly lower than the average of summer and autumn months (P<0,05). In terms of total soluble tannin content, we found that, the average of autumn months was significantly lower than the average of winter and spring months (P<0,05). Under the conditions of Burdur province climate, it was concluded that, Kermes oak had low nutrient values and IVDMD in December, January and February during 2017.Keywords: Digestibility, İn vitro method, Kermes oak, Nutrient
Collections