dc.contributor.advisor | Karakaş Oğuz, Fatma | |
dc.contributor.author | Şahin, Ramazan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T09:47:47Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T09:47:47Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-02-05 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/240134 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Denizli İli Bozkurt İlçesindeki buzağı, kuzu ve oğlak işletmelerinin hayvan varlıklarını, işletmelerin yapısal durumlarını, yetiştiricilerin sosyo- ekonomik durumlarını, hayvan besleme hakkında bilgi düzeylerini ortaya koymak, mevcut hayvansal üretim düzeyini artırmaya yönelik çözüm önerileri getirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın ana materyalini Bozkurt ilçesi ve mahallelerindeki işletmeler oluşturmuştur. Hayvancılık faaliyetinde bulunan 30 buzağı, 15 kuzu ve 11 oğlak için olmak üzere toplam 56 işletme ziyaret edilmiştir. Bu araştırmanın verilerini birebir görüşme yoluyla yapılan anketlerden elde edilen orijinal veriler oluşturmuştur. Ziyaret edilen buzağı işletmelerinin %93,33'ü, oğlak ve kuzu işletmelerinin tamamının süt ikame yemi kullanmadığı belirlenmiştir. Buzağı işletmelerinin %86,67' si, oğlak ve kuzu işletmelerinin tamamı yaşlarına göre hayvanlarını sütten kestiklerini belirtmiştir. Buzağı işletmelerinin %56,67'si buzağılara kaba yemi ilk hafta vermektedir. Buzağı işletmelerinin %73,33'ü, kuzu işletmelerinin %93'ü süt emme döneminde başlangıç yemi verdiği belirlenmiştir. Yetiştiricilerin %47'lik bir kısmı uyguladıkları geleneksel besleme yöntemlerini doğru kabul ettiklerinden yeni bilgiye ihtiyaç duymadıkları ve dolayısıyla mesleki bilgiye sahip teknik elemanlardan yararlanmadıklarını belirtmişlerdir. İşletmelerde büyük çoğunlukla günde iki kere yemleme tercih edilmektedir. İşletmelerde yeme ek yem katkı maddesi verilme durumu ise buzağı işletmelerinde %93,33, kuzu işletmelerinde %86,67 ve oğlak işletmelerinde %90,91 oranında verilmemektedir. Yaptığımız çalışmadaki işletmelerin çoğunun ilkokul mezunu olmasından dolayı eğitimin daha kapsamlı ve teknik bilgileri açıklayıcı şekilde verilmesi zorlaşmaktadır. Doğru, karlı ve sağlıklı hayvanlar yetiştirmek için eğitimin kaçınılmaz olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Buzağı, Kuzu, Oğlak, Hayvan Besleme, İşletme | |
dc.description.abstract | This hereby study has been conducted in order to outline the animal assets of the calf, lamb and goat breeding business in Bozkurt District of Denizli Province, to show their structural status, to show the social – economic state of the breeders and to indicate their level of knowledge regarding the animal husbandry and in order to bring up suggestions for solutions towards increasing the current level of animal production. The main material of the study is comprised of the enterprises, located in Bozkurt District and its neighborhood. A total of 56 enterprises, including 30 calf, 15 lamb and 11 goat kids, which conduct animal production activities, were visited. The data of the study was compiled from the original data, obtained from the surveys that were conducted through face-to-face meetings. It was determined that 93,33% of the calf producing businesses and the entirety of the lamb and goat business do not use milk substitutes as feed. %86,67 of the calf husbandries as well as the entirety of the lamb and goat husbandries indicated that they wean the animals depending on their age. 56,67 of the calf business feed the roughage to the calf within the first week. It was also found out that %73,33 of the calf husbandries and %93 of the lamb husbandries provide starter feed during the breastfeeding period. %47 of the breeders pointed out that since they consider the traditional feeding methods that they use as correct and true, they do not require new information and knowledge and therefore, they do not employ or use technical experts with vocational knowledge. The businesses predominantly prefer feeding twice a day. As for providing supplements in addition to the feed, 93,33% of the calf business, 86,67% of the lamb businesses and 90,91 of the goat business do not provide supplements. Due to the fact that most of the breeders in our study are primary school graduates, it gets harder to provide comprehensive and technical knowledge in an explanatory manner as training. It was concluded that training and education are inevitable in order to breed correct, profitable and healthy animals. Keywords: Calf, Lamb, Goat kids, Animal Husbandry, Farm | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Denizli ili Bozkurt ilçesi hayvancılık işletmelerinde buzağı, kuzu ve oğlak besleme uygulamalarının tespiti | |
dc.title.alternative | The determination of the feeding practices of calf, lamb and goat kids in animal holdings in Bozkurt district of denizli province | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-02-05 | |
dc.contributor.department | Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10264503 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 606839 | |
dc.description.pages | 91 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |