Vulnerability of global primary food production against extreme climatic events in the context of food governance
dc.contributor.advisor | Alpas, Hami | |
dc.contributor.advisor | Güneş, Şule | |
dc.contributor.author | Yeni, Filiz | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T09:46:22Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T09:46:22Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/239736 | |
dc.description.abstract | Hükumetlerarası İklim Değişikliği Panel'inin son raporlarına göre, ekstrem iklim olaylarının sıklığının ve/veya şiddetinin arttığını gösteren bir trend bulunmaktadır ve bazı ekstrem olaylarının süresi önemli ölçüde değişmiştir. Bununla birlikte, bu trendin içinde bulunduğumuz yüzyızda devam etmesi muhtemeldir. Bu çalışmanın nihai amacı, ekstrem iklim olayları karşısında muruziyet ve duyarlılık açısından küresel birincil gıda üretiminin mevcut duyarlılık seviyesini belirlemek ve keşifsel duyarlılık analizi yoluyla uyum kapasitesi indikatörlerini kullanarak uyum planlaması yapmak amacıyla potansiyel giriş noktalarını tartışmaktı. Bu analizin sonuçları, iklim değişikliği karşısında gıda üretiminin güvenilirliğini sağlama konusundaki ülke performanslarının karşılaştırılarak sıralandığı bir bileşik indeks olarak gösterilmektedir. Çalışmanın çıktılarını daha iyi yorumlamak üzere ülkeleri duyarlılık indeksi değerlerine göre gruplamak için kümeleme analizi tekniği kullanılmıştır. Sonuçlar göstermektedir ki, değerlendirilen 118 ülkenin altıda biri yüksek maruziyet seviyeleri (0.45-1) ile karşı karşıya iken, ülkelerin üçte biri yüksek-çok yüksek duyarlılık seviyeleri (0.41-1) ve düşük-orta uyum kapasitesi seviyeleri (0-0.59) ile karşı karşıyadır. Sonuçlar ayrıca göstermektedir ki, gıda yönetimi bağlamında, uyum seçenekleri ülke ölçeğinde bağımsız gıda güvenilirliğiotoriteleri kurularak desteklenebilir ve küresel ölçekte uyum önlemleri özel gıda güvenilirliği standartlarına dahil edilebilir. Ayrıca, orta vadede kamu ve özel standartlarının harmanlanması ve uygulamalarının değer zincirlerinin dışında da teşvik edilmesi, küresel gıda pazarının güvenilirliğini sağlamak açısından bütüncül bir yaklaşım olabilir. Bu çalışmanın önerisi şudur ki, gelecekte yapılacak değerlendirmelerin kavramsal uygunluğunu sağlamak için gıda güvenilirliği ile bağlantılı indikatörlerin erişilebilirliğinin arttırılması gerekmetedir. | |
dc.description.abstract | According to latest reports of Intergovernmental Panel on Climate Change, there is a trend demonstrating that the frequency and/or intensity of the extreme climatic events have been increasing, and duration of some extreme events has been changing substantially. Moreover, this trend is likely to continue in the current century, too. The ultimate goal of this study was to identify current vulnerabilities of global primary food production against extreme climatic events in terms of exposure and sensitivity, and to discuss potential entry points for adaptation planning using adaptive capacity (AC) indicators by means of an explorative vulnerability analysis. Outcomes of this analysis are demonstrated as a composite index (CI), where country performances in maintaining safety of food production are compared and ranked against climate change. In order to better interpret the results, cluster analysis technique is used as a tool to group the countries based on their vulnerability index (VI) scores. Results suggest that one sixth of the countries analyzed were subject to high level of exposure (0.45-1)while one third of them were subject to high to very high level of sensitivity (0.41-1 and low to moderate level of adaptive capacity (0-0.59). Results alsa suggested that, in the context of food governance, adaptation options can be supported by establishing independent food safety authorities atnational level, and adaptation measures can be included in the private food safety standards at global level. Moreover, in the medium term, blending available public and private standards and promoting its implemetation outside the value chains can be a holistic approach to ensure safety of the global food market. The recommendation of this study is that in order to ensure conceptual coherence of future assessment, the availability of data on food safety related indicators has to be increased. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Besin Hijyeni ve Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Food Hygiene and Technology | en_US |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.subject | Uluslararası İlişkiler | tr_TR |
dc.subject | International Relations | en_US |
dc.title | Vulnerability of global primary food production against extreme climatic events in the context of food governance | |
dc.title.alternative | Gıda yönetimi bağlamında küresel birincil gıda üretiminin ekstrem iklim olayları karşısındaki duyarlılığı | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Yer Sistem Bilimi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Climate change | |
dc.subject.ytm | Food safety | |
dc.subject.ytm | Multi-level governance | |
dc.subject.ytm | Multivariate analysis techniques | |
dc.identifier.yokid | 10136990 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 463564 | |
dc.description.pages | 143 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |