Show simple item record

dc.contributor.advisorŞahin, Ahmet
dc.contributor.authorEkinci, Çağlar
dc.date.accessioned2020-12-10T09:45:03Z
dc.date.available2020-12-10T09:45:03Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-17
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/239322
dc.description.abstractBu çalışma, Kırşehir ilinde faaliyet gösteren besi işletmelerinde hayvanlara sunulan TMR'lerin besin madde içeriklerini belirlemek için yapılmıştır. Bu amaçla, Kırşehir'in Merkez, Mucur, Akpınar, Akçakent ve Boztepe ilçelerinde toplamda 25 besi işletmesi teknik olarak ziyaret edilmiştir. Bu ziyaretler sırasında, yemleme sırasında hayvanların doğrudan önüne dökülen yem tutamından (TMR) yem örnekleri alınmıştır. Yapılan yem analizleri sonunda; hayvanların yemliğine dökülen TMR'nin kuru madde, ham protein, ham yağ, ham kül, NÖM, ham selüloz, ADF, NDF, ADL ve ME (Kkal/kg) içeriklerinin sırasıyla %95.57-96.42, %10.48-11.71, %2.58-3.67, %7.25-8.85, %55.60-58.33, %16.14-22.10, %22.67-29.53, %27.00-36.13, %6.83-8.59 ve 2705-2810 Kkal/kg olduğu saptanmıştır. TMR'lerin besin madde içerikleri bakımından, besi işletmeleri birbirinden farklı bulunmuştur (P<0.01). Örnek alınan yemler (buzağı ve dana) kendi aralarında kıyaslandığında; dana besi yemlerinin ham protein (%11.58-10.57, P<0.01), ADF (%30.30-26.81, P<0.01) ve ADL değerleri (%8.96-7.26, P<0.01) bakımından daha düşük değerde olduğu ancak NÖM bakımından daha zengin olduğu da yapılan istatistiki analiz sonucu ortaya konulmuştur. Sonuç olarak, Kırşehir besicileri, besi materyali kasaplık sığırları genelde besin madde ihtiyaçlarına uygun besledikleri anlaşılmaktadır.
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the nutrient contents of TMR used in fattening enterprises operating in Kırşehir province. For this purpose, a total of 25 fattening farms were visited technically in Merkez, Mucur, Akpınar, Akçakent and Boztepe districts of Kırşehir. During these visits, feed samples were taken from the feed pinch poured directly in front of the animals during feeding. As a result of feed analysis, the dry matter (KM), crude protein (HP), ether extract (HY), crude ash (HK), crude fiber (HS), ADF, NDF, ADL and ME (kkal/ kg) contents of TMR poured into animal feeders were determined as 95.57-96.42%, 10.48-11.71%, 2.58-3.67%, 7.25-8.85%, 55.60-58.33%, 16.14-22.10%, 22.67-29.53%, 27.00-36.13%, 6.83-8.59% and 2705-2810 Kcal/kg, respectively. Fattening enterprises were found to be different in terms of nutrient compositions of TMRs (P <0.01). Compared to each other (calf and heifer), the feed protein (11.58-10.57%, P <0.01), ADF (30.30-26.81%, P <0.01) and ADL values (8.96-7.26%, P <0.01) were lower but it was, also, richer in terms of NÖM.To conclude, it was understood that Kırşehir beef cattle keepers feed beef cattle as fattening material, generally, in accordance with their nutritional requirements.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKırşehir ilindeki besi işletmelerinde kullanılan TMR`lerin besin madde içeriklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of the nutritional contents of TMR used in feedlot facilities in Kirşehir province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-17
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.subject.ytmCompound feeds
dc.subject.ytmAnimal feeding
dc.subject.ytmForages
dc.subject.ytmDense feeds
dc.subject.ytmCattle fattening
dc.identifier.yokid10291024
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid595158
dc.description.pages52
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess