Kahve kültürü ekseninde günümüz `kafe`lerine - Nişantaşı merkezli - bakış
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışmasında kahve kültürü ekseninde ?günümüz kafe?leri, ?Nişantaşı semtinin kafe?leri esas alınarak mekânsal ve kültürel açıdan incelenmiştir. Bu kafelere İstanbul ölçeğinde bakılmış, kimlik ve estetik tercihlerinin yanı sıra resimlerle örnekler gösterilerek mekân çözümleri, mobilya, malzeme ve teknik donanım özellikleri karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır.Birinci bölümde konunun iyi anlaşılabilmesi için günümüz kafelerinin temelini oluşturan kahve kültürü ve kahvehaneler tarihsel süreç içerisinde günümüz koşulları da belirtilerek incelenmiştir. Bu doğrultuda, ?Doğu (Mısır) merkezli kahvehane?ler, ?Osmanlı kahvehane?leri ve günümüzde de faaliyetlerini sürdüren ?Avrupa kahvehane?lerinden resimler ile birlikte örnekler verilmiş, mekânsal ve kültürel açıdan ele alınmıştır.İkinci bölümde kafe olarak tanımlanan mekânlar ve kahvehanelerden kafelere mekânsal dönüşüm süreçleri incelenmiş, ?Nişantaşı kafeleri?nin estetik tercihleri ve kimlikleri örnek gösterilerek kahve kültürü ekseninde günümüz kafeleri ele alınmıştır.Üçüncü bölümde Nişantaşı kafeleri esas alınarak kafe olarak tanımlanan mekânların özellikleri incelenmiştir. Bu kafelerin işlevsellik özellikleri ile malzeme ve teknik donatıları ele alınmıştır. İşlevsel özelliklerini oluşturan, plan özellikleri ile yerleşim düzeni ve mobilyalar, malzeme ve teknik donatıyı oluşturan unsurlar ile birlikte örneklerle belirtilmiştir. In this research paper, contemporary cafes have been analysed in terms of ?coffee culture? based on their locational and cultural references in Nişantaşı district. These cafes have been examined within the scale of İstanbul and apart from their identities and aesthetic preferances, the concepts of spacial resolutionsi furnitures, materials and technical hardwares have also been taken into consideration comparetively.In the first section, the Notion of coffee culture and coffee houses, which function as the origin of modern cafes, has been covered within historical process considering today?s circumstances in order to maket he points clearer fort he reader. In this respect, pictures and illustrations taken from East-Centric (Egypt) coffee houses, Otoman coffee houses and European coffee houses have been presented and researched locationally and culturally.In this second section, the transformation period from coffee houses to cafes and the places called cafe have been analysed. Contemporary cafes have been inspected with respect to coffee culture by exemplifying aesthetic preferances and identities of Nişantaşı cafes.As fort the third section, we examined the features of places defined as a cafe keeping the main focus on Nişantaşı cafes. The technical hardware, materials and functional properties of these cafes have been discussed. The issues comprising funcionality such as structural plannings, housing order and furnitures have been stated in addition to aspects comprising technical details by presenting numerous examples.
Collections