Zorlamalı tüy değiştirmenin yumurta tavuklarında serum LDH, ALP, Ca, Pİ ve glikoz düzeylerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada yumurta tavuklarına zorlamalı tüy dökümü programı uygulanarak, tüy dökümü süresince ve sonrasında gelişen değişikliklerin, serumdaki laktat dehidrojenaz (LDH), alkalin fosfataz (ALP), kalsiyum (Ca), inorganik fosfat (Pi), glikoz düzeyleri ve yumurta kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Materyal olarak 72 haftalık 50 adet isabrown yumurta tavuğu kullanılmış ve bunların 35'i deneme 15'i kontrol grubunu oluşturmuştur. Zorlamalı tüy dökümü uygulaması için `California metodu` kullanılmıştır. Bu program dahilinde 18 kez kan örnekleri alınarak serumda enzim aktiviteleri, Ca, Pi ve glikoz konsantrasyonları ölçülmüştür. Kan alman günlerde hayvanlar tartılmış ve yumurtaları toplanmıştır. Toplanan yumurtalarda yumurta ağırlığı, yumurta özgül ağırlığı, kabuk ağırlığı ve kabuk kalınlıkları ölçülmüştür. Deneme grubu serum LDH ve ALP aktivrtelerinin tüy dökümü periodunda, açlık süresince, kontrol grubuna göre arttığı, bu artışların p<0.001 düzeyinde anlamlı olduğu görülmüştür. Açlık sonrası tekrar yem verilmeye başlandığında, LDH aktivitesinde istatistiki olarak anlamlı bir artış izlenmiştir (p<0.001). Deneme grubu serum ALP aktivitesinin yumurtlamanın tekrar başladığı dönemde kontrol grubuna göre önemli ölçüde (p<0.001 düzeyinde) yükseldiği saptanmıştır. Tüy dökümü sonrası deneme grubu LDH ve ALP aktivitelerinin, kontrol grubu değerlerine düştüğü görülmüştür. Deneme grubu serum Ca ve Pi konsantrasyonları açlık uygulaması ve yumurtlamanın kesilmesiyle kontrol grubuna kıyasla anlamlı ölçüde (p<0.001) azalmıştır. Yumurtlamanın tekrar başladığı ve verimin arttığı dönemlerde serum Ca ve Pi konsantrasyonlarının kontrol grubu değerlerine yükseldiği gözlenmiştir. Serum glikoz konsantrasyonunda tüy dökümü ve sonrasında gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Tüy dökümü süresince deneme grubu tavuklar %24.68'lik canlı ağırlık kaybına uğramışlardır. Tüy dökümü öncesi %50.7 olan yumurta verimi, tüy dökümü uygulamasının 6. gününde tamamen kesilmiş ve tüy dökümü sonrası dönemde ortalama yumurta verimi %71.7'ye yükselmiştir.54 Deneme periyodu sonrasında yumurta kalitesine ait parametrelerde genel bir iyileşme gözlenmiştir. Deneme grubu yumurta özgül ağırlığı ve yumurta kabuk ağırlığı ortalama değerlerinde kontrol grubuna kıyasla istatistiki olarak anlamlı bir artı; saptanmıştır (p<0.001). In this study, the effects of forced molting on the lactate dehidrogenase (LDH), alkaline phosphatase (ALP), calcium (Ca), inorganik phosphatase (Pi) and glucose levels of laying hens were investigated during the molt and post molting periods. Seventy-two weeks old, 50 Isabrown layer hens, served as 35 of them treatment and the rest as control groups as materials. 'California Method' was used for forced molting. Blood samples were collected 18 times during experiment and enzyme activities, Ca, Pi and glucose concentrations were determined in the sera. Hens were weighed and eggs, egg weight spesific gravity, shell weights and shell thickness were measured. Serum LDH and ALP activities in the treatment group were significantly higher than control group during fasting in the molting (p<0.001). LDH activity increased significantly (p<0.00 1) during the feeding period after fasting. In the relaying period an increase in serum ALP activity of hens was also determined significantly higher in the treatment group than control The LDH and ALP activities of the treatment group were decreased after molting down to the values of the control group. A significant decreases were found in serum Ca and Pi concentration levels of treatment group due to fasting and when the laying was ended (p<0.001). When the period of relaying started and productivity increased, it was observed that serum Ca and Pi concentrations were increase up to the control values. There were no significant differences in glucose concentrations between the treatment and control groups after molting. Hens in the treatment group lost 24.68% of their body weight in the molting period. 50.7% of egg production rate before molting ceased on the sixth day of molting and it increased to 7 1.7% after molting. A general improvement was observed in the parameters of egg quality after molting period. Compared with the control, in molted group showed statistically significant increases in the egg spuific gravity and shell weight (p<0.001).
Collections