Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu hemşirelik öğrencilerinin beslenme ile ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırma Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu hemşirelik bölümü 1. 2. 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin beslenme ile ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Anket çalışması 300 hemşirelik öğrencisine uygulanmıştır. Öğrencilerin yaşları 17 ile 30 yaş arasında değişmektedir. Öğrencilerin %80,7'sinde teşhis konulmuş bir hastalık bulunmamakta, %76,7'si de sigara kullanmamaktadır. Sağlığı etkileyen faktörler sorulduğunda %72,9'u beslenme alışkanlığını işaretlemiştir. Yeterli beslenme durumu %48,3'ü günlük ana öğünü atlama durumunu da %46'sı bazen cevabını vermiştir. Öğrencilerin %53,6'sı kahvaltı öğününü atladığını, bunun sebebi olarak da %44,7'si zamanı olmadığı için atladığını belirtmiştir. Ara öğün atlar mısınız sorusuna %53,3'ü evet cevabını vermiş olup atlanan öğününde %37,6'sı kuşluk vakti olduğunu belirtmişlerdir.%74'ü düzenli kahvaltı yaparken, %73,4'ü kahvaltı da çay, peynir, zeytin, yumurta vb. tercih ediyor, %59'u düzenli öğle yemeği yerken %91,5'i öğle yemeklerini okulun yemekhanesinde yemektedir. %70.7'si öğle yemeklerini tabldot olarak tüketmektedir. %88.3'ü düzenli akşam yemeği yemekte, %90,9'u evinde/yurtta yemekte, %44,3'ü tabldot olarak tüketmektedir. Öğrencilerin %40,7'si süt yoğurdu, %36,7'si kırmızı eti, %32,3'ü kırmızı et ürünlerini, %42'si beyaz eti, %43,7'si kuru baklagilleri, %35'i yağlı tohumları, %40,7'si de diğer sebzeleri, %37,3'ü turunçgilleri, %40,7'si de diğer meyveleri hafta da 1-2 kez tüketirken %29,3'ü peyniri ve her gün, %40'ı balığı ay da bir kez tüketmektedir. Gerçekleştirilen bu araştırma ile üniversite öğrencilerinin beslenme bilgilerindeki ve alışkanlıklarındaki yetersizliklerin beslenme eğitimi ile düzeltilebileceği sonucuna ulaşılmıştır. The study aims to define knowledge level of Kırklareli University school of health 1st, 2nd, 3rd and 4th grade nursery student's on nutrition habits. This survey includes 300 participants. Ages of students are between 17 and 30. 80.7% of these students have no diagnosed health problem. 76.7% of them are not smoker. When they were asked about factors that triggers health problems, 72.9% of them marked nutrition habits. 48.3% of them marked they have adequate nutrition. 46% of them marked they sometimes skip a meal. 53% of students state that they skip breakfast and 44.7% of students addressed lack of time as a reason for the skip. When they are asked about skipping snatchs 53.3% marked yes option and 37.6% of them marked the mid-morning snatch. While 74% of them have regular breakfast, 73.4% prefer tea, cheese, olive, egg etc.. While 59% of students have regular lunch; 91.5% have it on dining hall of school. 70.7% of them have their lunch on table d'hote. 88.3% of them have regular dinner. 90.9% of them have their dinner on their home/dorm. 44.3% eat on table d'hote. While 40.7% of students consume milk, yoghurt, 36.7% consume meat, 32.3% consume meat products, 42% consume white meat, 43.7% consume legume, 35% consume oily seeds, 40.7% consume other vegetables, 37.3% consume citrus fruits, 40.7% consume other fruits once or twice a week; 29.3% of them consume cheese daily and 40% of them consume fish once a week. As a result of this research it is precipitated university student's inadequacy of nutrition level and nutrition habits can be fixed by nutrition education.
Collections