Diyete Antep fıstığı eklenmesinin lipit parametreleri oksidan-antioksidan sistem ve endotel fonksiyonları üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Bağcı, Cahit | |
dc.contributor.author | Baltaci, Yasemin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T10:30:53Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T10:30:53Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/132079 | |
dc.description.abstract | Antepfıstığının lipit profili üzerine olumlu etkileri hakkında kanıtların olmasınarağmen, geçmiş çalışmalar daha çok fındığın üzerine yoğunlaşmıştır. Bu çalışma; kontrollükoşullarda yaşayan genç, sağlıklı erkeklerde; Antepfıstığının lipid parametreleri, endotelyalfonksiyon ve oksidasyon üzerine etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Genç, sağlıklınormolipidemik 32 erkeğe 8 hafta boyunca Akdeniz diyeti verilmiştir. 4 hafta sonra; katılankişilere Akdeniz diyeti verilmeye devam edilirken; günlük kalori alımının yaklaşık %20`siniiçeren antepfıstığı verilmiştir. Kan örnekleri ve brakiyal endotelyal fonksiyon ölçümleri herdiyetten sonra yapılmıştır. Akdeniz diyetine kıyasla antepfıstığı diyeti glikoz'u düşürdü.(p<0.001- 8.8 ± %8.5 ), Düşük Dansiteli Lipoproteini düşürdü (p<0.001, -21.2± %9.9) vetrigliseriti önemli düzeyde düşürüp (p=0.008-13.8± %33.8) ve Yüksek DansiteliLipoproteinde önemli anlamlılığa rastlanılmamıştır (p=0.069,-3.1±%11.7). TotalKolesterol/Yüksek Dansiteli Lipoprotein ve Düşük Dansiteli Lipoprotein/ Yüksek DansiteliLipoprotein oranı önemli düzeyde düşmüştür (p<0.001 her ikisi için). Antepfıstığı diyetiendotelyuma bağlı vazodilatasyonu önemli düzeyde arttırmıştır (p=0.002, %30 relatif artış).Antepfıstığı diyeti serum interlökin- 6, toplam oksidan kapasite, lipoperoksit vemalondialehid önemli düzeyde düşürüp, süperoksit dismutaz arttırmıştır (p<0.001). C- reaktifprotein ve Tümör Nekrotizan Faktör-? düzeyini etkilememiştir. Bu çalışma ile sağlıklı gençerkeklerde diyete antepfıstığı eklemenin lipid parametreleri üzerine faydalı etkileri, endotelyalfonksiyon ve oksidatif durumlarında gelişmeler görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Diyet, Antepfıstığı, Endotel, Lipit, Oksidasyon | |
dc.description.abstract | Although there is evidence about beneficial effect of pistachio on lipid profile, studiessuggest that nuts have favorable effects beyond lipid lowering. In this study we thereforeaimed to investigate the effect of Antep pistachio (Pistacia vera L.) on blood glucose, lipidparameters, endothelial function, and oxidation in healthy young males living in controlledenvironment. A mediterranean diet was administered to normolipidemic 32 healthy youngmales for 8 weeks. After 4 weeks, the participants continued to receive mediterranean diet butpistcahio was replaced with monounsaturated fat content constituting ?20% of daily caloricintake. Blood samples and brachial endothelial function measurements after each diet.Compared with Mediterranean diet, pistachio diet decreased glucose (p<0.001,-8.8±8.5%),Low Density Lipoprotein (p<0.001,-23.2±11.9%), Total Cholesterol (p<0.001, -21.2±9.9%)and Trigliserid (p=0.008,- 13.8±33.8%) significantly and HDL (p=0.069, -3.1±11.7%) nonsignificantly.Total Cholesterol /High Density Lipoprotein and Low Density Lipoprotein /High Density Lipoprotein ratios decreased significantly (p<0.001 for both). Pistachio dietsignificantly improved endothelium-dependent vasodilation (p=0.002, 30% relative increase).Pistachio diet significantly decreased serum interleukin-6, total oxidant status, lipidhydroperoxide, and malondialdehyde and increased süperoxide dismutase (p<0.001 for all)whereas there were no significant change in C-reactive protein and TNF-? levels. In thisdietary intervention trial, we not only confirmed previous findings about beneficial effects ofpistachio diet on lipid parameters, but also demonstrated that it caused improvements in bloodglucose level, endothelial function and oxidative status in healthy young males.Key Words: Diet, Pistachio, Endothelium, Lipid, Oxidation | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Fizyoloji | tr_TR |
dc.subject | Physiology | en_US |
dc.title | Diyete Antep fıstığı eklenmesinin lipit parametreleri oksidan-antioksidan sistem ve endotel fonksiyonları üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effect of pistachio diet on lipit parameters,endothelial function and oxidative status in healthy young males | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Fizyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Pistachio | |
dc.subject.ytm | Lipid metabolism | |
dc.subject.ytm | Oxidants | |
dc.subject.ytm | Antioxidants | |
dc.subject.ytm | Endothelins | |
dc.identifier.yokid | 339272 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 236439 | |
dc.description.pages | 104 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |