Show simple item record

dc.contributor.advisorBay Karabulut, Aysun
dc.contributor.authorOtlu, Önder
dc.date.accessioned2020-12-07T09:39:54Z
dc.date.available2020-12-07T09:39:54Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/125135
dc.description.abstractAmaç: Dünya kayısı üretiminin büyük bir bölümünü Türkiye tek başına sağlamakta ve Malatya ili için `kayısının başkenti` tanımlaması yapılmaktadır. Yaş kayısı ihracatı yapan diğer ülkelerin aksine Türkiye kuru kayısı ihracatı yapmaktadır. Kuru kayısıların depolanma ömürlerinin uzun olması amacıyla kükürtleme işlemi yapılmaktadır. Ancak bu işlem kayısının raf ömrünü uzatmakla birlikte ihracatını da engellemektedir. Çünkü ihracatın önündeki en büyük engel Avrupa Birliği'nin getirmiş olduğu 2000 ppm'lik kükürt dioksit sınırlamasıdır. Bu kapsamda çalışmamızın amacı 2000 ppm kükürt dioksit miktarını aşan kayısıların tüketilmesinde oksidatif stres açısından değişiklikleri gözlemlemektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 1000 ppm, 2000 ppm, 3000 ppm, 4000 ppm ve gün kurusu kayısı katılan yemlerle üç ay süre ile beslenen toplam 84 adet rat kullanılmıştır. Üç ayın sonunda serum ve karaciğer oksidatif stres belirteçleri incelenmiştir. Bu amaçla MDA, GSH, TAS, TOS, OSI, IL-1 β ve 8-dOHG seviyeleri ölçülmüştür. Aynı zamanda karaciğerin histolojik hasar skorları belirlenmiştir. Bulgular: Serum ve karaciğer oksidatif stres parametreleri içerisinde sadece TOS seviyeleri arasında farklılık bulunmadı. Diğer parametrelerde gün kurusu kayısı ile beslenen gruplarda en yüksek TAS ve en düşük OSI sonuçları elde edildi. MDA, IL-1 β ve 8-dOHG seviyeleri en yüksek olan grup 1000 ppm grubu iken GSH seviyesi en yüksek grup 2000 ppm grubu olarak gözlemlendi. Histolojik hasar açısından istatiksel olarak fark bulunamadı. Sonuç: Kükürt oranı farklı kayısıların tüketilmesi ratlarda hem oksidatif stres parametreleri açısından hem de karaciğer hasarı açısından anlamlı farklılıklar meydana getirmemiştir.
dc.description.abstractAim: Turkey provides a large part of the dried apricot production in the world alone, thus Malatya province is defined as ''the capital of the Apricot''. Turkey export both dried and fresh aprocots. The sulfation process is carried out in order to extend their life of storage of dried apricots. But sulfation also prevents the export. The European Union has brought that 2000 ppm of sulfur dioxide limit which is the biggest obstacle in front of the apricot export. In this context, the purpose of our study, when consumption of apricots which is contain exceed amount of 2000 ppm of sulfur to observe the changes in terms of oxidative stress.Material and Methods: In our study, totally 84 rats were feed with contains different amount of sulphur or sun dried apricots chow for 3 months. The levels of MDA, GSH, TAS, TOS, OSI, IL-1 β ve 8-dOHG are measured in serum and liver tissue samples. Additionally, histologic injury score was determined in the liver.Results: There were no differences only between TOS levels of serum and liver oxidative stress parameters. In the group fed with sun dried apricots have the highest TAS levels and lowest OSI results. 1000 ppm group have the highest level of MDA, IL-1 β ve 8-dOHG while, 2000 ppm group has the highest GSH level. There is no statictically difference between groups in terms of liver injury scores.Conclusion: Consumption of apricots which contain different sulfur ratio did not show significant alterations on both oxidative stress parameters and liver injury ratio.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleFarklı miktarlarda kükürt içeren ve gün kurusu kayısıyla beslenen sıçanların serum ve karaciğer oksidatif stres parametrelerinin karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of the oxidative stress parameters of the serum and liver tissue in rats feed BY sun-dried apricot which contains different amount of sulphur
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTıbbi Biyokimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmLiver
dc.subject.ytmSulfur
dc.subject.ytmApricot
dc.subject.ytmOxidants
dc.subject.ytmRats
dc.subject.ytmDried foods
dc.subject.ytmFood preservatives
dc.identifier.yokid10113975
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid437490
dc.description.pages93
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess