Diyabetik sıçanlarda serum adiponektin adipsin ve visfatin düzeylerinde olası değişikliklerin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: : Diyabetes Mellitus (DM); pankreastan yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen, ciddi komplikasyonlara neden olabilen bir hastalıktır. Diyabet, oluşturduğu komplikasyonlarla çeşitli organ yetmezliği ve ölüme yol açan başlıca nedenlerden biridir. Ayrıca, tedavi maliyeti oldukça yüksek bir sağlık sorunudur. Son yıllarda adipokinler olarak ifade edilen, yağ dokularından salgılanan, birçok biyoaktif molekülerden bazılarının diyabeti kötüleştirdiği, diğer bir kısmının ise antidiyabetik etkilere sahip olduğu ve diyabetik komplikasyonları azalttığı ortaya atılmıştır. Mevcut literatür bilgileri dikkate alındığında; adiponektin, adipsin ve visfatin adıyla bilinen adipokinlerin şeker hastalığının ortaya çıkışı konusundaki rolleri ve birbirleri ile aralarındaki olası ilişkilerin yeterince açıklığa kavuşmadığı görülmektedir. Bu nedenle yapmış olduğumuz deneysel araştırma projesinde; diyabetik sıçanlarda söz konusu adipokinlerin serum düzeyleri ve olası değişiliklerin glikoz metabolizmasına etkileri araştırılacaktır. Ayrıca, adı geçen adipokinlerin biribirleriyle ilişkileri belirlenecektir.Gereç ve Yöntem: Dicle Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma Birimi'nden, ağırlıkları 380-434 gr arasında değişen 21 adet Wistar albino erkek sıçan temin edildi. Deney boyunca bu sıçanlar 12 saatlik karanlık 12 saatlik aydınlık ritminde ışıklandırılan ortamda bulunmuş olup odanın ısısı 22±2 °C olacak şekilde ayarlanmıştır. %55 nem oranına sahip odalarda bazal diyet ile beslendi. 21 adet erişkin erkek Wistar Albino sıçan her birinde 7 adet olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Grup I (Sağlıklı kontrol grubu 7 sıçan) Grup II (Diyabetik kontrol grubu 7 sıçan) ve Grup II (Tedavi (Metformin) grubu 7) olarak belirlendi. Grupların adiponektin, visfatin ve adipsin seviyeleri kan serumları alınarak kaydedildi. Gruplar arasında istatistiksel anlamda farklılık olup olmadığını bulmak için SPSS 21.0 programı ile değerlendirildi.Bulgular: Diyabetik grup ratların vücut ağırlıkları işlem sonrasındaki ölçümlerde oldukça düşük ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.001). Ayrıca kan glukoz değerleri hem diyabetik grup hem de metformin grup ratlarda işlem öncesine göre oldukça yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu(p<0.001). Açlık insülin değerleri sırasıyla kontrol, diabetik ve metformin grubu (1,43 ± 0,11/ 0,74 ± 0,12/ 1,07 ± 0,13) olarak bulundu. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Adiponektin ve adipsin seviyesi diyabetik gruptaki değerler hem kontrol hem de metformin grubuna göre düşük ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Ayrıca visfatin seviyesi diyabetik grupta kontrol grubuna göre yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu(p<0.05).Sonuç: Diabetik ratlarda glukoz seviyesi ve visfatin değerleri kontrol ve metformin grubuna göre yüksek bulunurken, adiponektin, adipsin ve insülin direnci değerleri düşük bulundu. Aim: Diyabetes Mellitus (DM); is a chronic metabolic disease characterized by relative or absolute insufficiency of insulin secretion or insulin resistance resulting in impaired carbohydrate, lipid and protein metabolism. Diyabetes is one of the major causes of organ failure and death with its complications. In addition, the cost of treatment is a highly health problem. In recent years, many bioactive molecules, expressed as adipokines, have been shown to exacerbate diyabetes, others have antidiabetic effects and reduce diabetic complications. When the existing literature information is taken into consideration; the role of adipokines known as adiponectin, adipsin and visfatin in the emergence of diyabetes and the possible relationships between each other are not clear enough. For this reason, in our experimental research project; the serum levels of the adipokines will be examined in diabetic rats and the effects of possible changes on glucose metabolism will be investigated. In addition, the association of adipokines referred in this study will be determined.Material and Method: 21 Wistar albino male rats weighing 380-434 g were obtained from Dicle University Experimental Animal Research Unit. During the experiment, these rats were found in a 12 hour light 12 hours of light rhythm in the lighted environment and the temperature of the room was adjusted to 22 ± 2 ° C basal diet was provided in rooms with a humidity of 55%.21 adult male Wistar Albino rats were divided into 3 groups with 7 each. Group I (7 rats in the healthy control group) were determined as Group II (7 rats in the diabetic control group) and Group II (Treatment (Metformin) group 7). Adiponectin, visfatin and adipsin levels of the groups were recorded by taking their blood. SPSS 21.0 program was used to determine whether there was a statistically significant difference between the groups.Results: The body weights of diabetic group rats were significantly lower and statistically significant (p <0.001). In addition, blood glucose levels in both diabetic and metformin group rats were significantly higher and statistically significant (p <0.001). Fasting insulin values were found as control, diabetic and metformin group) respectively, (1.43 ± 0.11, 0.74 ± 0.12, 1.07 ± 0.13). There was a statistically significant difference between the groups (p <0.05). Adiponectin and adipsin levels were lower in diabetic group compared to both control and metformin groups and statistically significant (p<0.05). In addition, visfatin levels were higher in diabetic group compared to both control and metformin groups and statistically significant (p <0.05).Conclusion: Glucose levels and visfatin levels were higher in diabetic rats compared to the control and metformin groups, whereas adiponectin, adipsin and insulin resistance values were lower.
Collections