Browsing TEZLER by Title
Now showing items 552-571 of 1299
-
Faber polinomları ve sıfırları
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)IV ÖZET ` Faber Polinomları ve Sıfırları ` adlı bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Diğer bölümlere hazırlık niteliğinde olan birinci bölümde Faber ve genelleştirilmiş Faber polinomlarının temel özellikleri hakkında bazı ... -
Farklı amino asit kaynaklarının broylerlerde besi performansı, serum biyokimyası ve karkas kalitesi üzerine etkileri
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-01)Bu çalışma, etlik piliç karma yemlerinde kullanılan sentetik olarak üretilen DL – metiyonin (1.0g/kg yem) yerine önerilen iki farklı dozdaki (1.0 ve 1.25g/kg yem) bitkisel ekstraktın besi performansı, serum biyokimyası ve ... -
Farklı anason (Pimpinella anisum L.) ekotiplerinin Diyarbakır koşullarında uygun ekim zamanlarının belirlenmesi üzerine bir çalışma
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, ülke ekonomisi için ekonomik değeri fazla olan, hem iç tüketimde, hem de ihracatta önemli bir yer tutan anason ekotiplerinin Diyarbakır koşullarında kültüre alma olanakları incelenmiştir. Çalışma bitki boyu, ... -
Farklı ark kaynak yöntemleriyle birleştirilen yüksek mukavemetli API 5L X80 çeliğinin mekanik özelliklerinin belirlenmesi
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-30)Kaynak, malzemelerin ısı enerjisi veya basınç uygulaması altında, sürekli bir içyapı oluşturulması için gerçekleştirilen birleştirme işlemidir. Metal kaynağı; başlıca 'Ergitme Kaynağı' ve 'Katı Hal Kaynağı' ... -
Farklı azot dozlarının aspir (Carthamus tinctorius L.) çeşitlerinde verim ve kalite özellikleri üzerine etkisi
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-10)Aspir (Carthamus tinctorius, L.) insan beslenmesine uygun yağa ve yağ bileşenlerine sahip sıcağa ve kurağa dayanıklı bir yağ bitkisidir. Bu nedenle, Türkiye'nin yemeklik yağ açığının kapatılmasında potansiyele sahip ... -
Farklı azot dozlarının susamda verim ve kök boğazı çürüklüğü hastalığına (Makrophomina phaselina) etkisinin belirlenmesi
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, farklı azot dozlarının susamda verim ve kökbogazi çürüklügü hastalığına (Macrophmina phaseolina) etkisi belirlenmiştir. Çalışmada, Muganlı, Özbek ve Yerli susam çeşitleri kullanlmıştır. Deneme, hastalık ... -
Farklı azot uygulama zaman ve oranlarının sırta ekim sisteminde ekmeklik (Triticum aestivum L.) ve makarnalık (Triticum durum) buğdayda verim ve bazı verim unsurları üzerine etkilerinin belirlenmesi
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Sürdürülebilir bir tarım için etkili toprak gübrelemesi ve su yönetimi her toprakta en önemli araç olup, azotlu gübreleme ve sulama, bitkisel üretimi doğrudan etkileyen girdilerden birisidir. Buğdayda sırta ekim tarımsal ... -
Farklı besinlerin Trogoderma granarium (Coleoptera:Dermestıdae)`un larva ve erginin yağ asidi içeriğine etkileri
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, Trogoderma granarium'un fosfolipit ve triaçilgliserol fraksiyonundaki yağ asidi bileşiminin besinlere bağlı değişimleri üzerinde durulmuştur.Dövme, pirinç, kepek, mısır unu ve ceviz gibi farklı besinlerle ... -
Farklı bitki besin elementlerinin bakla bitkisinin (Vicia faba L.) verim ve verim unsurlarına etkisi
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-03-04)Bu araştırma 2018 yılı ilkbahar yetiştirme mevsiminde gübre uygulamalarının bakla çeşitlerinde verim ve verim unsurlarına etkisini incelemek amacıyla Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yürütülmüştür. ... -
Farklı bitkisel materyallerin Lentinus edodes (Berk.) sing. (shii-take) misellerinin vejetatif gelişmesi üzerine etkisi
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, farklı bitkisel materyallerin yenilebilir bir kültür mantarı olan Lentinus edodes misellerinin (LEM) Vejetatif gelişmesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla; besi yeri olarak; Buğday Unu (BU), Mısır Unu ... -
Farklı doz ve yöntemlerle uygulanan çinkonun makarnalık buğday ve arpanın verim ve verim unsurlarına etlkileri
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)FARKLİ DOZ VE YÖNTEMLERLE UYGULANAN ÇİNKONUN MAKARNALIK BUĞDAY VE ARPANIN VERİM VE VERİM UNSURLARINA ETKİLERİ Suphiye MUNGAN 2001/ Sayfa 33 ÖZ Bu çalışma farklı yöntem ve dozlarda uygulanan çinko içerikli gübrelerin ... -
Farklı dozlardaki mikrobesin elementi uygulamalarının ayçiçeğinin (Helianthus annuus L. ) verim ve verim unsurları üzerine etkisi
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Ill FARKLI DOZLARDAKİ MİKROBESİN ELEMENTİ UYGULAMALARININ AYÇİÇEĞİNİN (Helianthus annuus L.) VERİM VE VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ Sedrettin DÜNDAR 2002/Sayfa21 ÖZET Bu araştırma: Diyarbakır koşullarında farklı dozlarda ... -
Farklı ekim zamanlarının fasulye bitkisinin verim ve verim unsurlarına etkisi
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-24)Bu araştırma 2018 yılında Dicle Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma ve deneme alanında 6 farklı fasulye çeşidinde ( Adabeyazı, Akman 98, Aras 98, Göynük 98, Ahlat ve Cihan) farklı ekim zamanlarının (10 Mart, 4 ... -
Farklı etnik gruplara ait konut mimarisinde `şeffaflık` kavramının `mahremiyet olgusu` açısından incelenmesi: `Geleneksel Midyat evleri örneği`
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-03)Toplumların sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel özellikleri birbirinden farklıdır. Her toplumun farklı yaşam tarzı, farklı dini inancı ve farklı kültürel öğeleri vardır. Bu farklılıklar toplumun mahremiyet olgusunu oluşturmaktadır. ... -
Farklı gübre tiplerinin bezelye (Pisum sativum L.)`nin verim ve verim özelliklerine etkisi
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, farklı gübre tiplerinin bezelyenin verim ve verim özelliklerine etkisini incelemek amacıyla 2014 yetiştirme mevsiminde Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yürütülmüştür. Araştırmada iki bezelye ... -
Farklı habitatlardan izole edilen aktinomiset genomlarında yeni ilaç adaylarının taranması
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-03)Yeni biyoaktif bileşiklerin keşfi için, biyoteknolojik potansiyele sahip doğal ürünlerin mikroorganizmalardan eldesi son zamanlarda oldukça ilgi uyandıran bir araştırma konusudur. Karasal ve sucul habitatlardan izole edilen ... -
Farklı iyonlarla katkılandırılmış 4-aminobenzo-15-crown-5 taç eter türevinin sıcaklık ve konsantrasyona bağlı olarak T1 spin-örgü durulma zamanlarının ölçülmesi
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Farklı İyonlarla katkılandırılmış 4-aminobenzo-15-crown-5 taç Eter türevinin sıcaklık ve konsantrasyona bağlı olarak T1 Spin-Örgü durulma zamanlarının ölçülmesi -
Farklı iyonlarla katkılandırılmış çeşitli taç eter türevlerinin yüksek alan NMR spektrometresi ile incelenmesi
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, 400 MHz AVANCE BRUKER Marka NMR Spektometresi kullanılarak, Aceton-d6 ortamında çözünmüş üç farklı taç etere ( 4-Aminobenzo-15-Taç-5, 1-Aza-18-Taç-6, 1-Aza-15-Taç-5); Sodyumperklorat (NaClO4) ve Lityumperklorat ... -
Farklı iyonlarla katkılandırılmış çeşitli taç eterlerin sıcaklık ve konsantrasyona bağlı olarak T2 spin-spin durulma zamanlarının ölçülmesi
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, 400 MHz Avance Bruker Marka NMR spektrometresi kullanılarak, Aceton d6 ortamında çözünmüş taç etere (4-aminobenzo-15-crown-5); sodyumperklorat (NaClO4) ve lityumperklorat (LiClO4) tuzları eklenmesiyle oluşan ... -
Farklı kurutma metotlarının bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
(DİCLE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-10)Tıbbi ve aromatik bitkilerde uygun kurutma yönteminin seçimi, bitkilerin muhafazası ve raf ömrünün uzatılmasında önemli aşamalardan biridir. Bu çalışmada bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin kalite özellikleri üzerine gölgede, ...