Bariyatrik cerrahi sonrası uzun dönemde beslenme durumlarının beslenme kalitesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Obezite; birçok hastalık için yüksek risk taşımaktadır. Obezitenin tedavisinde diğeryöntemler yetersiz kaldığında ve gerekli koşullar sağlandığında bariyatrik cerrahiyebaşvurulmaktadır. Bariyatrik cerrahi sonrası beslenme kalitesinde değişikliklerolabilmekte ve bu değişimler beslenme durumunu etkileyebilmektedir. Bu çalışma;bariyatrik cerrahi geçirmiş 89 hastanın beslenme kalitesini ve beslenme durumunubelirlemek amacıyla yapılmıştır. Bariyatrik cerrahi geçirmiş 18-65 yaş aralığındaki 53kadın 36 erkek hastanın demografik bilgileri, klinik bulguları hastanenin kayıtsisteminden retrospektif olarak alınmıştır. Hastaların `Beslenme Kaliteleri'' ve `YiyecekTüketim Sıklığı'' ise prospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastalar postoperatif (postop)1. yıl, 2. yıl ve 3. yıl olarak gruplara ayrılarak SPSS 22 paket programı ile istatikselolarak değerlendirilmiştir. Tüm hasta gruplarının günlük ortalama 1400,46 ± 602,47 kkalenerji ve 56,19 ± 25,15 gram protein aldıkları saptanmıştır. Hastaların beslenme kalitesipuanları; postop 1. yıl 20,97 ± 4,12, 2. yıl 20,93 ± 4,03 ve 3. yıl 22,24 ± 3,42bulunmuştur, gruplar arası anlamlı bir fark bulunamamıştır (p> 0,05). Postop 1. yıldaenerji, protein, su ve lif alımı ile beslenme kalitesi puanları arasında pozitif yönde birilişki olduğu bulunmuştur (p< 0,05). Hastaların en çok pirinç / pilav ve ekmek tüketirkenzorlandıkları görülürken, sebzeleri ve balığı en rahat tükettiği görülmüştür. Çalışmada,bariyatrik cerrahinin önemli ölçüde ağırlık kaybı sağladığı (43,82 ± 25,14 kg), erkendönemde beslenme durumu ile beslenme kalitesi arasında bir ilişki olduğu bulunmuştur. Obesity plays a major role in the development of many diseases. On the assumption thatthe other relevant methods for obesity are inadequate, bariatric surgery could be used asa solution if the necessary conditions are met. After bariatric surgery, some changes innutritional quality might ocur, and these changes could affect the nutritional status. Theaim of this study was to determine the nutritional quality and nutritional status of 89patients undergoing bariatric surgery. Demographic data, anthropometric measurementsand clinical findings of 53 famale 36 male 89 patients between 18-65 aged with a historyof bariatric surgery were retrospectively obtained from the patient record system of thehospital. Nutritional quality and frequency of food consumption of the patients wereidentified prospectively by `Quality of Alimention'' and `Food ConsumptionFrequency'' forms. The patients were postoperatively (postop) divided into groups as 1styear, 2nd year and 3rd year. The process was statistically evaluated with SPSS 22package program. These patients daily consumed an average of 1400.46 ± 602.47 kcalenergy and 56.19 ± 25.15 grams of protein. The mean of the results obtained fromQualıty of Allimention form of the patients was calculated as 20.97 ± 4.12 for the postopfirst year, 20.93 ± 4.03 for the second year and 22.24 ± 3.42 for the third year. Therewas no significant difference between the groups (p> 0,05). At the end of the firstpostoperative year, a positive correlation was found between the consumption of theenergy, protein, water, fiber and nutritional quality scores (p< 0,05). It was observed thatpatients had difficulty when they consumed rice and bread the most, but they consumedthe most comfortable fish and vegetables. In this study, it was found that thesignificantly weight loss (43,82 ± 25,14 kg) was achieved through bariatric surgery, alsothere was a relationship between nutrition quality and nutrition at the early period.
Collections