Hayvansal kaynaklı beslenmenin fare davranışları üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Beslenme insanların en elzem gereksinimlerinin başında gelmektedir ancak temel bir ihtiyaç olmaktan çok daha fazlasıdır. Beslenme alışkanlıklarımızın bizi davranışsal olarak nasıl etkilediğinin, genlerimiz, bilişsel fonksiyonlarımız üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerinin neler olduğunun anlaşılması önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasında, hayvansal ya da bitkisel kaynaklarla beslenmenin fare duygu durumu ve davranışı üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma çerçevesinde 40 gün boyunca dana eti, soya fasülyesi ya da pelet yem ile beslenen üç grup fareye çeşitli davranış testleri uygulanmıştır. Hayvanların anksiyete, lokomotor aktivite ve saldırganlık seviyeleri karşılaştırılmıştır. Açık Alan Testi sonucunda et ile beslenen grupta kontrol grubuna kıyasla anksiyetede azalma, lokomotor aktivitede artış gözlenmiştir (p<0,05). Soya ile beslenen grupta ise anksiyete kontrol grubuna kıyasla artmıştır (p<0,05). Yükseltilmiş artı labirent testi sonucuna göre grupların anksiyete düzeyleri arasında farklılık gözlenmemiştir. Yerleşik- işgalci testi sonucunda da et ile beslenen grupta soya ile beslenen gruba kıyasla saldırganlığın arttığı gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar beslenme alışkanlıklarının hayvanlarda duygu ve davranışları etkileyebileceğini, hayvansal kaynaklı beslenmenin artan saldırganlık ve azalmış anksiyete ile ilişkilendirilebileceğini göstermiştir. Beslenme ve davranış arasındaki ilişkinin daha net olarak ortaya çıkarılabilmesi için bu alanda yapılacak daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır. Nutrition is one of the most essential needs of people, but it is more than a need. It is important to understand how our eating habits affect us behaviorally and what are the positive or negative effects on our genes and cognitive functions. In this thesis, it is aimed to investigate the effects of feeding with animal or plant sources on mouse mood and behavior. Three groups of mice were fed with beef, soybeans or pellet for 40 days and were subjected to various behavioral tests. Anxiety, locomotor activity and aggression levels of the animals were compared. As a result of the Open Field Test, anxiety decreased and locomotor activity increased in the meat fed group compared to the control group (P <0,05). In the soy-fed group, anxiety increased compared to the control group (p <0,05). According to the results of Elevated Plus Maze Test, there was no difference between the anxiety levels of the groups. As a result of the Resident-Intruder test, it was observed that the aggression was increased in the meat-fed group compared to the soy-fed group. These results showed that eating habits can affect emotions and behaviors in animals, and that feeding with animal sources can be associated with increased aggression and decreased anxiety. In order to reveal the relationship between nutrition and behavior more clearly, further research is needed in this area.
Collections