Otelcilik sektöründe gelir yönetimi uygulamaları
dc.contributor.advisor | Meterelliyoz Kuyzu, Melike | |
dc.contributor.author | Tan, Aygül | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T15:45:49Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T15:45:49Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/105432 | |
dc.description.abstract | Günümüzde birçok firma, artan rekabet koşulları nedeniyle gelirlerini maksimize edebilmek için matematiksel metotlara başvurmaktadır. Bu bağlamda, `gelir yönetimi' uzun zamandır çeşitli sektörlerde firmaların gelirlerini artırmak için başvurdukları kritik uygulamalardan biri olmaktadır. Otelcilik sektöründe optimal kapasite tahsisi ve fiyat uygulamaları için gelir yönetimi uygulamalarına oldukça ihtiyaç duyulmaktadır. Büyük uluslararası zincirlerin profesyonel modeller geliştirdiği bir ortamda küçük yerel firmaların yarışta kalabilmesi için sistematik politikalar oluşturmaları gerekmektedir. Buradan yola çıkarak bu çalışmada, Türkiye otel sektöründe hizmet veren bir firmanın verilerinden faydalanılarak, rezervasyon limitleri ve koruma seviyeleri hesaplanmış ve otel için farklı talep yoğunlukları da göz önünde bulundurularak optimal bir kapasite tahsisi yaklaşımı oluşturulmaya çalışılmıştır. Modelleme tekniği olarak, bu alanda daha önce yapılan çalışmalarda kullanılmamış olan Beklenen Marjinal Koltuk Geliri (EMSR-b) metodundan faydalanılmıştır. Simülasyon yapılırken otelden alınan doluluk oranları ve müşterilerin rezervasyon özellikleri kullanılmıştır.Bu çalışmanın sonucunda, otelin EMSR-b metodundan daha çok verim alabilmesi için belirli bir talep yoğunluğuna sahip olması gerektiği görülmüştür. Ayrıca söz konusu metodun optimal talep yoğunluğuna kadar toplam hasılatı artırdığı, optimal değer sonrası toplam gelirin giderek düştüğü gözlemlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Otel gelir yönetimi, Beklenen Marjinal Koltuk Geliri (EMSR-b), rezervasyon limiti, koruma seviyesi, iç içe yuvalama, kapasite tahsisi | |
dc.description.abstract | Nowadays, a great number of enterprises develop mathematical methods to maximize their revenues due to intense competition in the current global business environment. In this context, revenue management is an essential practice used in several industries to maximize the revenue. In hospitality sector, revenue management applications are quite needed for optimum capacity allocation and price decisions. Since there are lots of big international companies developing professional models in global business environment, it is vital to set systematic policies for small local companies. From this point of view, this study determines booking limits and protection levels for a hotel by using real data obtained from a Turkish hotel, and also develops an optimum capacity allocation policy in different demand densities. Expected Marginal Seat Revenue (EMSR-b) which has not been used in previous studies in this area is applied as a modeling technique. In simulation study, occupancy rates of hotel and characteristics of customer reservations are used as inputs.As a result, it is observed that EMSR-b shows best performance at a specific level of demand density, and also it increases total revenue up to that specific level of demand density. After that level, total revenue gradually decreases due to application of EMSR-b method.Keywords: hotel revenue management, Expected Marginal Seat Revenue (EMSR-b), booking limit, protection level, nesting, capacity allocation | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Otelcilik sektöründe gelir yönetimi uygulamaları | |
dc.title.alternative | Revenue management practices in hospitality industry | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Üretim Yönetimi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Income management | |
dc.subject.ytm | Hotel industry | |
dc.subject.ytm | Occommodation enterprises | |
dc.subject.ytm | Hotels | |
dc.subject.ytm | Reservation | |
dc.identifier.yokid | 450907 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 333205 | |
dc.description.pages | 76 | |
dc.publisher.discipline | Üretim Bilim Dalı |